ro

en

deWRAcademy

     Un profesor sibian a îndrăznit: a crezut că un sport în esenţă "capitalist", inventat de americani şi tot de ei dus la apogeu, poate aduce glorie şi Sibiului. Flaviu Stoica n-a vrut ca tinerii să bată mingea doar la colţul blocurilor, a văzut spectacolul din baschet şi şi-a dorit ca şi alţii să-l vadă. Aşa a luat fiinţă, în 1971, Olimpia Sibiu. În luna iunie, Olimpia juca deja barajul pentru intrarea în divizia B, la Sibiu, cu Progresul Bucureşti şi echipa din Tg. Jiu. Echipa sibiană era formată pe atunci din: Toni Jugănaru (acum este general), acesta fiind şi căpitanul echipei, Tolea Podvarcu (acum este profesor la Liceul Energetic), Ioan Banciu (poreclit: Mutu, a decedat), Ioan Popescu (acum este avocat în Braşov), Mircea Vulc (fost antrenor la CSU Atlassib Sibiu), Costel Gîrbocea (acum colonel), Ghiţă Giurgiu (acum metodist la ANS Sibiu), Viorel Răduţ (acum inginer în Deva), Ioan Dragoman, Dan Brîndaşu (acum profesor la Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu), antrenaţi de Flaviu Stoica.

    Echipa a promovat în vara acelui an, aflându-se în grupă cu Voinţa Timişoara, Ştiinţa Mediaş, Jiul Petroşani, "U" Craiova, Voinţa Arad. Primul meci a fost la Mediaş în luna septembrie, deplasare făcută cu maşinile părinţilor lui Dan Brîndaşu şi Mircea Vulc. În 1977, din cauza cutremurului din 4 martie, nu s-a mai jucat "sistem etape săptămânale", ci s-a organizat un turneu la Piteşti, în urma căruia ASU Sibiu a fost declarată câştigătoarea grupei şi a primit dreptul de a participa la barajul de promovare în divizia A.  În urma barajului de promovare de la Piteşti, echipa sibiană a promovat în prima ligă, alături de CS 6 Bucureşti. În acea vreme, ASU Sibiu era formată din: Tolea Podvarcu, Ioan Banciu, Florin Apostu (actualmente prim-procuror), Marian Şerbănescu (actualmente stabilit în Germania), Mihai "Pongo" Mladin, Liviu Vulc (stabilit în Germnia), Mihai Sanislav (acum conferenţiar la ULB Sibiu), Gilu Georgescu (acum inginer), Dorin Bleahu (stabilit în Sibiu), Viorel Cintean (CSM Sibiu), antrenor Flaviu Stoica. Primii ani din prima ligă au fost foarte grei şi echipa a evitat la mustaţă retrogradarea. Apoi, începând cu 1980, Sibiul a părăsit nisipurile mişcătoare ale ultimelor locuri, clasându-se pe locul 7-8, în a doua grupă valorică (n.r. – un soi de play-out). Pe atunci, se jucau turnee pentru departajarea echipelor (1-6 şi 7-12). Printre cei mai buni În 1982, Sibiul intra pentru prima dată în grupa valorică 1-6. Echipa se numea CSU BALANŢA SIBIU şi avea un lot foarte valoros: Florin Apostu (căpitanul echipei), Dorin Bleahu, Gh. Dăian, Hans Bretz, Thakacs Karoly, Dan Martinescu (decedat), Marian Şerbănescu, "Pongo" Mihai Mladin, Bulat, Mircea Vulc, Valeriu Copăceanu. Antrenori: Flaviu Stoica şi Mircea Vulc. În 1985, echipa a ajuns prima dată pe locul 5. De atunci, am mai fost doar de două ori, în 1986 şi 1987, pe locul 6. În rest, tot mai sus. În 1989-1990, echipa a urcat până pe locul trei. Echipa de atunci: Florin Apostu, Hans Martin Bretz, Klaus Herbert, Victor Iacob (fost la Dinamo şi apoi la Rapid), Nicolae Palhegyi, Gh. Dăian, Claudiu Muntean, Beny Pelger, Marcel Ţenter, Mihai Corui, Attila Kincses, Bubu Dancea, Dorin Bleahu. Antrenori: Flaviu Stoica şi Mircea Vulc.

        În prima participare în Cupa Cupelor, în 1990, Sibiul a avut drept adversar pe Knnor Bolognia, nimeni alta decât câştigătoarea ediţiei precedente. Echipa de atunci: Cludiu Muntean, Benny Pelger, Marcel Ţenter, Bubu Dancea, Mihai Corui, Dorin Bleahu, Elemer Tordai, Maxim Chirilă, Attila Kincses. În luna noiembrie, Flaviu Stoica renunţa la antrenorat. În 1991, au venit la echipă Nelu Lefter, Cornel Alecu şi Ovidiu Teleabă. A plecat Ţenter la Cluj. În respectiva ediţie de campionat, echipa s-a clasat pe locul 5. Un an mai târziu, CSU a urcat până pe trei (a participat în Cupa Korac, jucând cu C.F. Barcelona). Un an mai târziu, echipa ocupă locul IV, participând tot în Cupa Korac, unde întâlneşte pe Banka Osjiek (din Croaţia). În 1994, CSU a ocupat locul cinci.

   Anul 1995 a fost unul plin de bucurii pentru sibieni şi de referinţă pentru istoria echipei: pentru prima dată, Sibiul s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Din acea echipă făceau parte: Cornel Alecu, Nelu Lefter, Elemer Tordai, Attila Kincses, Silviu Corodi, Viorel Ciocian, Marcel Lăpădat, Benny Pelger, Bogdan Spânu, Ovidiu Teleabă, Claudiu Muntean şi Gabriel Viciu. Antrenor: Mircea Vulc. Datorită locului obţinut, CSU a participat în Cupa Campionilor Europeni. În primul tur a eliminat formaţia Dinamo Tirana, în turul 2 pe Maccabi Tel Aviv (Israel), dar, din păcate, s-a oprit în următorul tur (în Cupa Cupelor), fiind eliminată de puternica echipă Dinamo Moscova. În 1996, echipa a obţinut medalia de bronz. A evoluat în Cupa Korac, întâlnind în primul tur pe Floare Benderi (din Moldova), iar în turul doi tot pe Dinamo Moscova. În 1997 a obţinut locul secund, în 1998 tot locul doi (şi a participat în Cupa Korac, unde a întâlnit pe Maccabi Rison Le Zion din Israel). În 1999, echipa cucereşte pentru a doua oară titlul de campioană naţională, avându-i în echipă pe: Zoran Spasojevic, Claudiu Muntean, Bogdan Spânu, Alex Kovacs, Elemer Tordai, Cosmin Agapie, Marcel Lăpădat, Cornel Alecu, Benny Pelger, Cătălin Vulc şi Cristi Crăciun. Echipa s-a înscris din nou în Cupa Korac.

sursa: www.csusibiu.ro

Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 U BT Cluj 0
2 CSU Sibiu 0
3 Steaua Bucuresti 0
4 CSM CSU Oradea 0
5 BC SCM Timisoara 0
6 BCM U Pitesti 0
7 BC Mures 0
8 Phoenix Galati 0
9 SCM U Craiova 0
10 Dinamo Bucuresti 0
11 Timba Timisoara 0
12 Politehnica Iasi 0


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin