ro

en

de


*** CSU Sibiu - BC Timisoara 97 - 71 *** Sferturile Cupei Romaniei: CSU Sibiu - SCMU Craiova, miercuri, 13 martie, ora 18:15 - in direct la Digi Sport ***


WRAcademy

Interviu Claudiu Muntean

   Interviu preluat din numarul 101 al revistei CSU Fans Magazin .

    Probabil nu există iubitor de sport din Sibiu care să nu fi auzit de cel alintat “Domn’ Profesor”, nu doar fiindcă şi-a adus o contribuţie deosebit de importantă la titlurile câştigate în anii ’90 de CSU Sibiu, ci şi pentru i-a fascinat pe toţi cu driblingurile, pasele şi, mai ales, aruncările de la distanţă. A fost unul dintre cei mai talentaţi baschetbalişti români din ultimii 25 de ani, iar acum este stabilit în Canada de unde urmăreşte cu pasiune şi interes evoluţia echipei la care a cunoscut cele mai mari bucurii.

Rep.: Prin ce împrejurări ai ajuns să joci baschet şi care sunt cei mai importanţi colegi de generaţie?

C.M.: M-am inscris la baschet când domnul Şerban făcea selecţie la Mediaş prin şcoli, când eram în clasa a 2-a, iar cei mai importanţi colegi de la copii şi juniori sunt Beni Pelger şi Ovidiu Teleabă.

Rep.: Care au fost cele mai mari bucurii pe care ţi le-a adus baschetul?

C.M.: Fără îndoială, cele mai mari bucurii sunt legate de cele două titluri de campion, un titlu de vice campion la juniori 2, şi anul în care am fost nominalizat cel mai bun jucător din Divizia A.

Rep.: Erai alintat de tribună "Domn' Profesor". Iti aminteşti cum s-a ajuns la acest supranume?

C.M.: Am rămas plăcut impresionat când am auzit că sunt alintat aşa, dar nu ştiu prin ce împrejurări s-a ajuns la acest supranume. Poate fanii vedeau că dau totul pe teren şi au apreciat asta.

Rep.: Cum ai simtit trecerea de la "aprozar"(nr. sala în care CSU Sibiu a jucat până la inaugurarea noii săli) la sala Transilvania?

C.M.: Aşteptam de câţiva ani să se întâmple asta şi mi-a părut bine că am ajuns şi noi să jucăm într-o sală modernă, însă parcă atmosfera era, din punctul meu de vedere, mult mai plăcută la sala mică. Fanii erau mai aproape la propriu, nu la figurat.

Rep.: Deşi ai fost unul din cei mai talentaţi baschetbalişti ai anilor '90, coşgeter în mai multe rânduri, ai adunat puţine prezenţe la echipa naţională. Ne poţi spune de ce?

C.M.: Nu este şi nu a fost niciodată un secret din asta. Aveam posibilitatea să merg în Germania la părinţi să muncesc şi eu preferam asta decât să mă duc la naţională.

Rep.: Ne poţi povesti o întâmplare amuzantă din lungile cantonamente sau din timpul meciurilor?

C.M.: Au fost atât de multe încât îmi este foarte greu să nominalizez una singură, dar imi aduc aminte cu mare placere de toate.

Rep.: Cum te-ai adaptat în Canada şi ce legături mai păstrezi cu sportul căruia i-ai dedicat mulţi ani din viaţă?

C.M.: În Canada m-am adaptat imediat, iar legăturile cu sportul în momentul de faţă sunt doar prin prisma a ceea ce văd la televizor sau pe internet. Pot să spun că urmăresc cu interes campionatul românesc.

Rep.: Cu cine mai păstrezi legătura dintre foştii colegi şi adversari?

C.M.: Am rămas în relaţii foarte bune şi ţin legătura cu Beni Pelger, Vasile Zdrenghea, Petre Brănişteanu, Cornel Alecu, Alex Kovacs, Ovidiu Teleabă.

Rep.: Ne poţi împărtăşi secretul aruncării tale extraordinar de precise de la linia de 3 puncte?

C.M.: Da, pentru mine este simplu. Tot ce am învăţat în materie de baschet, inclusiv aruncarea de la distanţă, vine de la primul antrenor, Octavian Şerban. El este cel care mi-a modelat aruncarea. Poate dacă îl întrebi pe el afli acest secret.

Rep.: Îţi aminteşti care este recordul de puncte înscrise de tine într-un singur meci? Ai cunoştinta de o medie a punctelor sau de suma punctelor înscrise de tine într-un campionat? Ţii minte de câte ori ai fost coşgeter al campionatului?

C.M.: Desigur, acesta este de 71 de puncte reuşite într-un meci pe vremrea când eram la juniori. La seniori nu am calculat niciodată punctele marcate, iar coşgeter cred că am fost de 2-3 ori.

Rep.: Care a fost cel mai dificil adversar pe care l-ai întâlnit în carieră şi ce soluţii găseai pentru a-l depăşi?

C.M.: În atâtea campionate, cel mai dificil adversar se schimba din an în an; nu pot numi un anume adversar care să fi fost cel mai dificil. Pot să spun că eram foarte ambiţios din fire, iar soluţiile erau doar o concetrare maximă; nu mă pierdeam cu firea în teren, chiar dacă era greu.

Rep.: Sunt tot mai puţini jucători români care reuşesc să se impună. Care crezi că este cauza şi ce ar trebui făcut pentru a stopa acest fenomen?

C.M.: Vina este a cluburilor pentru că nu pun accent pe creşterea juniorilor. Ei vor performanţă imediat şi o cumpără de la străini în loc să o crească “acasă”. Punerea accentului pe creşterea juniorilor ar fi soluţia.

Rep.: Care crezi că sunt cele mai importante schimbări produse în baschetul romanesc de la retragerea ta şi până în prezent? Cum au influenţat acestea campionatul românesc de baschet?

C.M.: Mi se pare că este un pic mai atletic, însă o mare schimbare este, am impresia, la nivel financiar. Jucătorii sunt plătiţi mult mai mult decât merită la ora actuală. Unii dintre aceşti jucători străini au meritul de a fi influenţat publicul, de a-l atrage spre baschet. Publicul este mai numeros fiindcă şi show-ul oferit de ei este mai mare.

Rep.: Nu te-a tentat sau nu te tentează să devii antrenor?

C.M.: Eu am antrenat o echipă de copii înainte de plecarea din ţară. Întodeauna mi-am dorit şi chiar visez să mă reîntorc în antrenorat, chiar la Divizia A. Însă am considerat că este mai bine să plec.

Rep.: Ce sfat i-ai da unui copil care începe sau a început de curând baschetul?

C.M.: În primul rând, să fie convins că îi place aşa ceva. În al doilea rând, să joace cu pasiune şi să nu primeze banii. Banii vin odată cu succesul.

Rep.: Fiindcă revista va apărea la meciul împotriva Universităţii Cluj (04.04.2012), te rog sa ne spui cum pregăteaţi meciurile împotriva lor şi ce însemnau acele meciuri pentru voi, cunoscând marea rivalitate dintre cele două echipe.

C.M.: Nu cunosc exact originea acestei rivalităţi, dar pot să îţi spun că după meciuri noi eram chiar prieteni. Cred că totul pornea de la antrenori.

Rep.: Ai fost mereu unul din idolii tribunei, iar fanii nu te-au uitat. Ce le transmiţi (de la mare departare) suporterilor de baschet din Sibiu?

C.M.: Pot să spun că am petrecut cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea la Sibiu, însă am un mare regret când văd situaţia în care a ajuns echipa şi pe ce mâini a ajuns acest club. Sunt convins că cele două titluri au fost aduse cu marele suport al fanilor din Sibiu, şi eu le mulţumesc pentru asta. Vreau ca ei să ştie că şi eu ii iubesc la fel de mult cum mă iubesc ei pe mine.

Călin Găvozdea/05.04.2012

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afișarea de anunțuri publicitare, jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura, șterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs dacă nu folosiți un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu răspunde pentru conținutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revine integral autorului comentariului.

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 1823

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 36
2 U BT Cluj 36
3 CSM Oradea 34
4 SCMU Craiova 32
5 SCM Timisoara 29
6 BCM U Pitesti 26
7 Dinamo Bucuresti 13
8 CSO Voluntari 13
9 Steaua Bucuresti 12


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin