ro

en

de


*** Final 4-ul Cupei Romaniei se va desfasura la Cluj, in perioada 17-18 aprilie. *** Semifinale F4: Dinamo Bucuresti - CSU Sibiu, U BT Cluj - CSM Oradea *** BCMU Pitesti - CSU Sibiu 74 - 78 (OT) ***


WRAcademy

Turcia, tara investitiilor consistente si a lipsei rezultatelor pe masura

Turcia, tara investitiilor consistente si a lipsei rezultatelor pe masura

Material preluat din revista CSU Fans Magazin Nr. 116

 Turcia este una dintre țările cu investiții masive în baschetul continental. Atât la nivel de seniori, cât și la juvenil. Atât la masculin cât și la feminin.

Rodul infuziei de bani, al investiției materiale și nu numai, a fost vizibil pe toate planurile. Turcia a găzduit evenimente de amploare în secolul XXI și a obținut rezultate notabile. Cel mai evident exemplu în acest sens este organizarea Campionatului Mondial de baschet masculin la seniori în anul 2010. În cadrul aceluieași eveniment naționala Semilunei a cucerit medalia de argint și a avut posibilitatea de a juca pentru titlul mondial în compania redutabilei naționale a Statelor Unite ale Americii.

În momentul de față, la nivel de baschet masculin la seniori, problemele principale sunt două: lipsa rezultatelor notabile pentru echipele de club la nivel continental, respectiv incapacitatea de a produce jucători în ritmul în care o fac țări cu potențial de natură financiară mult redus, precum țările din fosta Iugoslavie. Ambele aspecte au o explicație logică, pertinentă.

La modul general în mileniul III, sport de performanță înseamnă investiții masive. Reversul medaliei pentru banii aruncați în toate direcțiile este unul cât se poate de evident. Sunt foarte mulți jucători cu CV-uri impresionante care se orientează, în mod cât se poate de logic, spre campionatele în care rețeta financiară este de succes și este garantată. Astfel, în ultimii ani Turcia, în concurență directă cu Rusia, este țara în care se câștigă foarte bine la nivelul jucătorilor. Aceștia aduc CV-urile impresionante, semnează contracte pe măsură acestora însă atunci când trebuie să presteze pe măsura CV-ului și al banilor pe care îi câștigă lucrurile se complică. De-a lungul anilor au fost nenumărate cazuri de jucători foarte bine cotați și la fel de bine plătiți care au rămas datori la capitolul rezultate sportive. Interesant este că mare parte dintre acești jucători reușesc să-și mențină cota, să fie pe placut tribunelor, însă ei nu izbutesc să aducă rezultatele scontate. Nu aduc glorie și trofee.

În schimb, în directă legătură cu legitimarea jucătorilor de calibru, echipele de club de renume din Turcia, cu precădere cele potente din punct de vedere financiar (toate provenite din Istanbul), uită să se arunce un ochi spre propria pepinieră. Spre jucătorul autohton. Astfel, numărul jucătorilor importanți autohtoni este în vizibilă scădere. O dovadă că ceva nu funcționează așa cum ar trebui. În pofida faptului că bani sunt și acest lucru se vede atât în înfrastructură, cât și în bugetele cluburilor respectiv în loturile de jucători ale acestora.

În ultimii ani mai toate echipele din Istanbul au inaugurat săli noi. De asemenea, a fost ridicată cea mai mare sală de sport din Turcia, din banii administrației cu scopul de a găzduit Campionatul Mondial. Toate bune și frumoase. Totuși, cele mai importante aspecte ale noțiunii de sport profesionist și de investiție sănătoasă nu sunt îndeplinite: rezultatele la nivel de club întârzie (a se citi nicio calificare la turneul final al Euroligii masculine - singura competiție continentală de anvergură ce aduce într-adevăr glorie sportivă și surse de autofinanțare pe termen lung), iar jucătorii autohtoni de certă valoare întârzie să apară. În momentul de față alături de Hedo Turkoglu în baschetul turcesc există o mână de jucători cu adevărat valoroși și consacrați: Ersan Ilyasova, Omer Asik și Semih Erden. De asemenea, numele care se impun a fi urmărite în viitorul apropiat sunt destul de puține. Aici pot fi evidențiați cu precădere Furkan Aldemir, Ilkan Karaman. În rest o sumedenie de jucători decenți, însă care au probleme într-o echipă din care lipsesc jucătorii străini capabili să le ridice cota turcilor.

În ceea ce privește lipsa de rezultate pentru echipele de club, în pofida bugetelor impresionante, trebuie notat că Anadolu Efes (fosta Efes Pilsen) Istanbul e singura echipă din Turcia care a bifat calificarea la Final Four-ul Euroligii. Acest lucru s-a consemnat de două ori: în anii 2000 și 2001. În rest nicio calificare. Cam puțin pentru nivelul investițiilor. Mai ales cele din ultimii ani.

Oricine aruncă o privire atentă asupra situației baschetului masculin din Turcia poate să observe că există potențial și talent. Însă el este limitat și nu se poate apropia de nivelul colosal al investițiilor masive efectuate în baschet din toate punctele de vedere. O dovadă că în pofida numărului mare de bani investiți, rezultatele importante și constante întârzie să apară.

Adrian Micinic/11.02.2013

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 757

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 42
2 U BT Cluj 41
3 CSM Oradea 39
4 SCMU Craiova 36
5 SCM Timisoara 34
6 BCM U Pitesti 34
7 Steaua Bucuresti 18
8 Dinamo Bucuresti 18


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin