ro

en

de


*** CSU Sibiu - BC Timisoara 97 - 71 *** Sferturile Cupei Romaniei: CSU Sibiu - SCMU Craiova, miercuri, 13 martie, ora 18:15 - in direct la Digi Sport ***


WRAcademy

Interviu Chris Terrell

Interviu Chris Terrell

Material preluat din revista CSU Fans Magzin nr. 119

 Pasionatul antrenor al celor de la CSS Giurgiu, Chris Terrell, are o rețetă simplă pentru succesul în baschetul: este inevitabil să câștigi atunci când te dăruiești și dăruiești totul pentru echipă. Acesta, crede Terrell, este singurul secret din spatele victoriilor cu Clujul sau Mureșul, de exemplu. Într-un interviu în exclusivitate pentru CSU Fans Magazin, Terrell vorbește și despre modalitatea lui preferată de petrecere a timpului liber în Giurgiu și descrie cu de-amănuntul cel mai bun jucător din campionatul românesc.

Rep.: Cum v-aţi descoperit pasiunea pentru baschet şi cum aţi luat decizia de a deveni antrenor?

C.T.: Am iubit baschetul de când mă ştiu şi am început să joc la vârsta de şapte ani, pentru un centru sportiv local, într-o echipă formată din copii de opt şi nouă ani. La vârsta de zece ani am ajuns la o înţelegere cu conducerea acelui centru, pentru a mă lăsa să joc în echipă cu copii mai mari ca mine, de 12 şi 13 ani. Am fost unul din acei copii care săreau pe canapea urmărind cum Los Angeles Lakers şi Magic Johnson câştigau titluri NBA în anii ‘80. Se băteau parcă pentru un nou titlu în fiecare sezon. Am iubit baschetul aşa de mult, încât am continuat să joc atât în liceu, cât şi în colegiu, iar, după ce mi-am încheiat cariera de sportiv, am decis să antrenez. Întotdeauna mi-a plăcut să preiau iniţiativa atât ca jucător, cât şi ca antrenor. Cred că nu sunt prea multe lucruri în lumea asta care să se poată compara cu acel sentiment pe care îl ai atunci când te întorci de la un meci în care ştii că ai făcut tot ce era omeneşte posibil ca antrenor pentru a câştiga, iar suporterii ţi-au răsplătit efortul depus.

Rep.: Din câte ştiu, CSS Giurgiu reprezintă prima dumneavoastră experienţă europeană, deoarece până acum aţi antrenat doar în Asia şi America Latină. Ce v-a determinat să semnaţi cu Giurgiu, o echipă modestă din România?

C.T.: Pot să spun că am fost binecuvântat să antrenez în ligi de top din America Latină şi China. Întotdeauna mi-am dorit să-mi croiesc drum către o carieră în Euroligă sau NBA şi am văzut în venirea în România un prim pas în realizarea acestor obiective. Mi-a plăcut ideea de a prelua un club mic din Europa, care să-mi dea posibilitatea de a-mi demonstra abilităţile. CSS Giurgiu a fost şi este o provocare pentru mine, o provocre care m-a făcut mai bun ca antrenor şi pe care nu aş schimba-o pentru nimic în lume. Oamenii din Giurgiu sunt foarte drăguţi cu mine şi cu familia mea, avem condiţii de antrenament bune, iar suporterii ne sunt alături la fiecare pas. Fiind un oraş  mic, Giurgiu nu are o arenă de baschet mare, însă sunt sigur că asta se va rezolva în timp. Acum, la cei 40 de ani ai mei, simt că ating maturitatea ca antrenor şi mă bucur să antrenez în această ligă pe care deja o cunosc şi în care mi-am reîntâlnit prieteni dragi.

Rep.: Care este obiectivul dumneavoastră în acest sezon?

C.T.: Obiectivul meu este acela de a continua să ajut clubul să ia măsuri pozitive în fiecare zi, în fiecare meci și în fiecare sezon. Fiind unul dintre cluburile noi din prima divizie a baschetului românesc, obiectivele noastre sunt, oarecum, modeste. Să avansăm în sferturile de finală ale Cupei României a fost un obiectiv pe care l-am fixat la începutul sezonului și pe care l-am îndeplinit, chiar dacă mulți au crezut că va fi imposibil. Am învins CSM-ul, Clujul și Dinamo și am ajuns să jucăm împotriva Asesoftului, echipă căreia, cred eu, i-am creat destule probleme în acel meci, luând în considerare faptul că noi suntem o echipă mai mică din toate punctele de vedere. Respectul se câștigă și cred că oamenii ne văd acum ca pe o echipă serioasă, profesionistă, muncitoare și capabilă să învingă oricând echipele mai mari și mai puternice din campionat. Consider că ne-am descurcat bine în meciurile disputate acasă, însă a fost mai greu să obținem victorii în deplasare. Este foarte dificil să obții o victorie pe terenul echipelor mari din România, deoarece, atunci când joacă acasă, acestea au mai mult decât avantajul terenului propriu. Cred că cu fiecare sezon care trece, echipele mai mici pot să-și câștige respectul în ligă. Nu cu mult timp în urmă, echipe precum Oradea și Craiova se luptau pentru a se impune în campionat și pentru a câștiga acest respect, iar acum se află pe primele poziții în clasament. Noi am reușit să învingem Craiova, Clujul, CSM-ul, Piteștiul, Rovinariul și Mureșul și am făcut  multe alte meciuri bune împotriva unor echipe mai bine cotate din ligă. Să învingem aceste echipe era aproape imposibil sezonul trecut, așa că, din acest punct de vedere, cred că am făcut un pas înainte. Cred că este nevoie de timp, răbdare, multă muncă și de o dorință nemuritoare de a reuși, pentru a-ți duce la capăt obiectivele propuse. Trebuie să-ți faci un plan și să nu te abați de la el, așa cum se spune.

Rep.: Accidentările lui Kevin Sims și Bryson Mckenzie reprezintă o mare pierdere pentru echipa dumneavoastră. Cum veți gestiona această situație și cât de greu credeți că va fi pentru jucătorii dumneavoastră să acopere absența acestor doi baschetbaliști, care jucau pe două poziții cheie?

C.T.: Să pierzi doi jucători titulari, un conducător de joc și un pivot, este, după părerea mea, o condamnare la moarte pentru orice echipă. Chiar și Real Madrid, Panathinaikos sau Lakers ar înota într-o mare de probleme, dacă nu ar putea acoperi aceste două poziții în joc. Este greu să explic, dar noi, ca și echipă, am reușit întotdeauna să găsim o modalitate să surprindem. L-am pierdut pe Kevin, dar Perry a preluat poziția lui și a jucat minunat. Am pierdut apoi singurul 5 veritabil din angrenajul echipei, dar am reușit să jucăm destul de bine, încât să pierdem cu cea mai bine clasată echipă din ligă din cauza câtorva aruncări libere ratate. Noi nu avem 10-12 jucători cu experiență în ligi de top din Europa, dar avem în schimb unitate, o etică a muncii, mândrie și jucăm ca o familie. Mă aștept ca, înainte de finalul sezonului, să mai câștigăm un meci împotriva unei echipe de top din România. Vreau să mai adaug că, în momentul de față, nu aș putea fi mai mândru de băieții mei, care joacă din inimă.

Rep.: În ce termeni ați vorbi despre campionatul românesc, acum, după aproape două sezoane petrecute aici ?

C.T.: După aproape 14 luni petrecute în România, pot spune că nivelul ligii este mult mai bun decât este considerat din afară. Cei 6 jucători străini care se regăsesc în componența fiecărei echipe, împreună cu jucătorii români de top precum Stănescu, Burlacu, Mandache, Drăgușin, Jucan, Dumitrescu, Silvășan, Popescu, Vlaicu și sper că nu am omis pe nimeni, fac ca această ligă să fie una destul de competitivă. Acești jucători ar putea juca, după părerea mea, în campionate bine cotate din Europa. Spre deosebire de acum câțiva ani, liga din România a crescut mult, iar acest progres se reflectă cel mai bine în succesul pe care l-a avut Gaz Metan Mediaș în Eurochellenge Cup sezonul acesta. Gazul a reușit performanța de a învinge echipe bune, care joacă în ligi respectate din Europa. 

Cred că viitorul baschetbalistic al României va fi unul strălucitor, atâta timp cât România își va concentra resursele pe descoperirea tinerelor talente. În țara mea, copiii talentați intră în programe speciale de antrenament încă de la vârsta de 7-8 ani și continuă până la nivel de colegiu. China este o altă țară care face investiții extraordinare în descoperirea tinerelor talente și care aduce antrenori și preparatori de top care să lucreze cu tinerii jucători. Cu toate că nu am antrenat acolo, am auzit că la fel procedează și Turcia, Grecia, Spania, Italia, Franța și Germania. Știu că și țările din fosta Republică Iugoslavă sunt renumite pentru programele dezvoltarea tinerelor talente. Cred că aceasta este cheia pentru ca România să facă pasul pe scena internațională a baschetului. Puneți copii de 16-18 ani să petreacă 6 ore pe zi într-o sală de baschet alături de un antrenor bun și de staff-ul acestuia și în 5 ani veți avea o conductă care va produce jucători capabili să concureze la orice nivel.

Rep.: Cine este, după părerea dumneavostră, cel mai bun jucător din campionatul românesc şi de ce?

C.T.: Cred că Dominiques Archie este cel mai bun jucător, dar şi cel mai complet. La cei peste 2 metri ai săi, Archie are braţe lungi, este foarte atletic şi are o capacitate de a anticipa extraordinară. Abilitățile sale îi permit să controleze mingea ca un veritabil point guard, să arunce la coş ca un shooter, să pătrundă ca şi cum ar juca pe poziţia 3, are talia unui power forward şi este capabil să se aprere la un jucător care evoluează pe oricare din aceste poziţii. El este un superstar, iar acest lucru va deveni din ce în ce mai evident în anii care care vor urma. El va ajunge să joace la un nivel mult mai mare decât o face acum, iar oamenii vor spune, la un momentdat, „vă mai aduceţi aminte că a jucat în România?”.  Eu îl consider un pachet complet, un jucător care este capabil să ajungă la o medie de 25 de puncte pe meci, 10 recuperări, 7-8 pase decisive şi care poate să fie, în acelaşi timp, şi cel mai bun apărător de pe teren. Pentru o echipă din România, el are aceeaşi valoare pe care o au Kobe şi Lebron pentru echipele lor din NBA. Sunt mulţi jucători buni în această ligă, dar atunci când trebuie să iau în considerare fiecare aspect al  jocului, el este, pentru mine, jucătorul numărul 1.

Rep.: Care este  filozofia dumneavoastră ca antrenor ?

C.T.: Cred cu tărie că adversarul trebuie depăşit prin muncă şi că un jucător trebuie să-şi respecte uniforma şi să joace cu caracter, clasă şi stăpânire de sine. Deasemenea, nu trebuie să abordeze un meci cu idei prestabilite sau preconcepute şi să pună pe primul loc performanţa personală, ci mai degrabă ceea ce coechipierii au nevoie de la el ca jucător, pentru a câştiga acel meci. Atunci când un baschetbalist dă tot ce poate pentru coechipierii săi, succesul este inevitabil.

Rep.: Din câte ştiu, locuiţi în Giurgiu cu soţia şi fiul dumneavoastră. Cum v-aţi acomodat şi cum vă petreceţi timpul liber ?

C.T.: Da, este adevărat că soţia şi fiul meu au petrecut o mare parte din sezon cu mine, aici, în Giurgiu. Au revenit recent în Statele Unite, din cauza unei chestiuni legate de viză, însă a fost o plăcere să-i am alături timp de şase luni. Am petrecut multe sezoane fără ei, aşa că acum m-am bucurat enorm de această perioadă. În timpul liber îmi place să merg la cumpărături, să savurez o friptură bună la cină şi apoi să urmăresc meciurile de baschet. Chiar şi zilele libere mi le petrec urmărind NBA-ul sau meciurile din Euroligă. Sunt un fanatic al acestui sport, care, pentru mine, este mai mult decât un job. Îl iubesc nespus de  mult…

Rep.: Un mesaj pentru suporterii sibieni.

C.T.: Sibiul este unul dintre cluburile cu o veche tradiţie în baschetul românesc. Arena dumneavoastră are, aşa cum mulţi ar spune, cei mai pasionaţi suporteri şi o atmosferă foarte frumoasă şi deosebită pentru acest sport. Eu sper ca în această seară să reuşim să oferim un spectacol care să se ridice la înălțimea aşteptărilor. Cred că acest sport nu ar fi posibil fără inimile suporterilor sibieni şi ale suporterilor români în general, care îşi poartă cluburile către poziţii mai  înalte… vă aplaud.  

Anisoara Dutu/15.03.2013

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 903

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 36
2 U BT Cluj 34
3 CSM Oradea 32
4 SCMU Craiova 31
5 SCM Timisoara 28
6 BCM U Pitesti 26
7 Dinamo Bucuresti 12
8 CSO Voluntari 11
9 Steaua Bucuresti 10


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin