ro

en

de


*** CSU Sibiu - BC Timisoara 97 - 71 *** Sferturile Cupei Romaniei: CSU Sibiu - SCMU Craiova, miercuri, 13 martie, ora 18:15 - in direct la Digi Sport ***


WRAcademy

Sibiul si baschetul 3 x 3

Sibiul si baschetul 3 x 3

Material preluat din revista CSU Fans Magazin Nr. 120

 

Anul 2012 a adus cu sine un nou fenomen baschetbalistic în Romania. Este vorba despre prima ediţie a Campionatului Naţional Universitar de Baschet 3x3 de care numele Sibiului se leagă în mod inevitabil. Formaţia de pe Cibin alcătuită din Victor Diaconescu, Răzvan Petcu, Andrei Teleşpan şi Bogdan Văcaru şi-a adjudecat în sezonul anterior titlul pus la bătaie în cadrul respectivei competiţii. Al doilea sezon nu a fost din păcate la fel productiv, drumul echipei Universităţii „Lucian Blaga” oprindu-se prematur după ce aceştia au cedat în sferturi în faţa studenţilor de la BC Mureş.

 

ANDREI TELEŞPAN

 • Data naşterii: 16.01.1989
 • Post: Pivot
 • Înălţime: 1.94 m
 • Student la: Facultatea de Ştiinţe Economice

 

Cum ai ajuns să faci parte din echipa universitară de baschet 3x3?

A fost ceva de moment, eu făceam deja parte din echipa Universităţii „Lucian Blaga” de bashchet 5x5, la fel ca şi colegii mei. În anul precedent primei ediţi a camp-ului universitar de 3x3 noi am participat la un turneu de 5x5 cu Universitatea. Când am aflat că se face camp de 3x3 am vorbit cu actualii mei colegi de echipă Razvan, Victor şi Bogdan şi fiind prieteni buni de ani de zile am căzut repede de acord şi am format echipa după ce am primit acordul domnului profesor Alexandru Hulpuş. Dânsul ne-a înscris în camp, a fost de acord că formăm o echipă frumoasă şi unită, am avut încrederea dânsului şi aşa a decurs totul.

Ce îţi place la baschetul 3x3? Care e partea ta preferată la acest tip de baschet?

Îmi place baschetul în general, fie că e 5x5 sau 3x3, dar baschetul în 3 jucători are ceva special. Pentru noi e mult mai intens. În baschetul 3x3 se pune baza mult pe relaţia de 1 la 1, e mai rapid, mai pe forţă, mai spectaculos.

Care crezi ca este punctul forte al echipei voastre?

Punctul forte al echipei noastre este şi a fost întotdeauna forţa grupului. Eu nu sunt cu aceşti băieţii doar colegi de echipă. Ei sunt amicii mei din viata de zi cu zi, suntem prieteni buni, ieşim împreună, facem chestii împreună, am făcut junioratul în baschet împreună, avem încredere unul în celălalt şi ne ajutăm unul pe celălat.

Anul trecut aţi participat la Campionatul Mondial de 3x3. Care consideri că a fost cel mai greu meci disputat la acel campionat?

A fost o experienţă nemaipomenită care nu paote fi descrisă în cuvinte. Am jucat cu diferite echipe însă în mintea mea au rămas doar doua. Prima echipă a fost cea a Serbiei care m-a impresionat prin talentul pe care îl aveau şi seriozitatea de care dădeau dovadă, iar cea de-a doua a fost echipa Bulgariei care m-a impresionat prin unitatea grupului şi răutatea pe care o citeai în ochii lor, mai ales atunci când venea vorba de faza defensivă. Apărarea câştigă campionate, de lucrul acesta sunt convins.

Relaţia de prietenie dintre voi vă ajuta şi în teren?

Suntem prieteni buni de ani de zile. Consider că relaţia de prietenie existentă e un factor determinant care a dus la câştigarea titlului de anul trecut. Când nu eşti doar coleg de echipă, ci şi prieten şi te cunoşti de atâta vreme cu cei alături de care joci altfel se leagă relaţiile de joc, totul e mult mai uşor. Sunt prietenii mei, colegii mei, oameni în care am încredere deplină şi ei se încadrează în categoria persoanelor pentru care aş face orice în orice moment al vieţii.

VICTOR DIACONESCU

 • Data naşterii: 25 Noiembrie 1989
 • Post: Extremă
 • Înălţime: 1.95 m
 • Student la: Facultatea de Eduaţie Fizică şi Sport

 

Cum se simte din teren diferenţa dintre baschetul propriu zis şi cel 3x3?

Este total diferit de baschetul 5 la 5. Se pune accent mai mult pe relaţia de unu la unu şi este mult mai intens, dar şi perioada de joc este mai mică.

V-aţi aşteptat sezonul precedent să câştigaţi Campionatul Naţional Universitar de 3x3?

Nu ne-am aşteptat să câştigăm titlul de campioni naţionali, dar noi am luptat până la capăt şi nu ne-am lăsat în faţa nimănui.

Obiţnerea titlului v-a trimis la Campionatul Mondial Universitar de 3x3. Care e cea mai frumoasă amintire cu care ai rămas de la acel campionat?

Amintirea cea mai frumoasa de la Campionatul Mondial o păstrez de când am învins echipa Ungariei cu un coş în ultima secunda. (râde)

Care ai spune că este punctul forte al echipei sibiene?

Punctul forte al formaţiei noastre este că suntem un grup închegat, ne cunoaştem de foarte mult timp şi suntem prieteni foarte buni.

Care consideri că sunt cei mai de temut adversari din ediţia curentă a Campionatului Universitar de 3x3?

Clujul are echipă bună, iar Ploieştiul s-a întărit de anul trecut. Părerea mea este că aceste două echipe pot fi cei mai dificili adversari.

BOGDAN VĂCARU

 • Data naşterii: 25 Iulie 1988
 • Post: joc oriunde este nevoie, pozitia s-ar numi "universal"
 • Înălţime: 1.90 m
 • Student la: Faculatea De Inginerie "Hermann Oberth" Sibiu

 

Cum ai ajuns să faci parte din echipa universitară de baschet 3x3?

Băieţii mi-au propus anul trecut să fac parte din echipă. Eu aveam nişte probleme şi le-am spus clar de la început că nu ştiu dacă voi putea participa. Soarta a făcut să pot participa la toate evenimentele şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta, pentru că ceea ce am trăit anul trecut alături de echipă este unic! Sunt foarte mândru de echipa mea!

Care consideri că este punctul forte al echipei voastre?

Punctul forte este că TOŢI luptăm pentru acelaşi ţel. E mult mai uşor să ai unitate în echipă, atunci când scopul este comun pentru toţi. Deşi anul trecut am fost campioni, anul acesta nu ne-am calificat la turneul final de la Bucureşti, spre surprinderea tuturor, MAI ALES a noastră. Însă asta nu ne va afecta nicidecum relaţia dintre noi. Acesta e un lucru extraordinar ce se poate întampla atunci când practici un sport de echipă. Poţi trece într-un timp foarte scurt de la sentimente de extaz la cele de agonie. Deşi au fost clipe foarte grele, cauzate de necalificarea noastră, avem puterea de a merge mai departe. Acest mesaj vreau să îl transimit tuturor sportivilor: să credeţi mereu în voi, mai ales atunci când pierdeţi!

Ce te-a impresionat cel mai mult in urma participarii in anul precedent la Campionatul Mondial Universitar de 3x3?

Când am văzut ce echipe participă la Campionatul Mondial Universitar de 3x3, pentru o clipă mă gândeam că nu avem nicio şansă. Majoritatea jucătoriilor erau profesionişti. Cel mai mult m-a impresionat modul în care, împreună cu colegii ne-am mobilizat pentru fiecare meci. Echipa a dat dovadă de o voinţă extrordinară, ne-am dat viaţa pe teren la fiecare meci şi asta s-a văzut şi în rezultate. Am pierdut cu Serbia, câştigătoarea turneului, Germania, semi-finalistă, la limită cu Bulgaria, iar cu Israel am pierdut în ultima secundă, dar am câştigat cu Ungaria şi Emiratele Arabe Unite, ceea ce a fost uimitor!

Cum vezi viitorul competitiei de baschet 3x3? Crezi ca se va acorda mai multa atentie acestui tip de baschet pe viitor?

Din păcate în România nu se investeşte în sport. Deloc...cu atât mai mult nu se investeşte în copii şi juniori, astfel că nu văd un viitor în care să se acorde multă atenţie acestui sport, financiar mă refer. În schimb cu siguranţă că vor fi foarte mulţi practicanţi şi numărul lor va creşte de la an la an, pentru că românii sunt foarte talentaţi. Acest sport este unul foarte frumos, cum sunt şi toate celelate sporturi. Închei cu o întrebare: Vă daţi seama unde ar fi România pe plan sportiv dacp s-ar investi serios în centrele de copii şi juniori? Sus de tot! Pentru că talent este în orice sport.

 

RĂZVAN PETCU

 • Data naşterii: 10 Iulie 1992 (Braşov)
 • Post: Conducător de joc
 • Înălţime: 1.87 m
 • Student la: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

 

Ce tip de baschet preferi, cel cu 5 sau cel cu 3 componenţi şi de ce?

Prefer ambele forme, atât baschetul de 5x5, cât şi cel denumit streetball, 3x3, pentru că ambele au câte ceva de oferit. Este o adevărată plăcere, ambele forme îmi plac în egală măsură. Diferenţele ar fi că baschetul 5x5 pune accent pe echipă, pe acţiuni complexe de tactică colectivă, în schimb în baschetul 3x3 accentul este pus pe relaţii de bază cum ar fi cea de 1 vs 1 şi pick & roll. Baschetul 3x3 este mult mai dinamic, solicitant, deşi durata unui meci este de 10 minute. Tranziţia de la faza defensivă la faza ofensivă este foarte rapidă, atacul are doar 12 secunde, ceea ce face ca jocul să te ţină într-o continuă mişcare.

Comparativ cu sezonul anterior, cum a fost nivelul campionatului în această ediţie?

Şi anul trecut competiţia a avut un nivel ridicat, însă fiind primul an probabil informaţia nu a ajuns deloc sau prea târziu la unii studenţi. La faza zonală au fost echipe bune, cu mulţi studenţi care anul trecut nu au participat. Un exemplu sunt studenţii de la UBB Cluj care au şi câştigat faza zonală de la Sibiu.

Care ai spune că este punctul forte al echipei din Sibiu?

Ca punct forte pot spune că a fost unitatea grupului, noi fiind în aceeaşi formulă şi anul trecut. Noi deja ne cunoşteam rolul în echipă şi ce trebuie să aducă fiecare pe teren. Din păcate, în prima zi a competitiei s-a accidentat Victor Diaconescu şi nu am putut conta pe el în anumite meciuri, acest lucru ne-a îngreunat situaţia şi nu am reuşit să câştigăm în sferturi unde am pierdut în prelungiri după un meci disputat în compania studenţiilor din Tg Mureş.

Cum crezi că se poate face mai cunoscut baschetul 3x3 şi cum puteţi atrage publicul spre acest tip de baschet?

Baschetul 3x3 ar avea nevoie de mai multă promovare, de cât mai multe turnee organizate pentru toate vârstele şi am avea nevoie de acest lucru şi în Sibiu mai ales. Foarte multă lume practică 3x3, însă din păcate doar vara, iar acest lucru îl face să pară a fi doar un sport de sezon.

 

Andrada Comănici/01.04.2013

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 1375

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 36
2 U BT Cluj 36
3 CSM Oradea 34
4 SCMU Craiova 32
5 SCM Timisoara 29
6 BCM U Pitesti 26
7 Dinamo Bucuresti 13
8 CSO Voluntari 13
9 Steaua Bucuresti 12


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin