ro

en

de


*** CSU Sibiu - BC Timisoara 97 - 71 *** Sferturile Cupei Romaniei: CSU Sibiu - SCMU Craiova, miercuri, 13 martie, ora 18:15 - in direct la Digi Sport ***


WRAcademy

Interviu Dragan Petricevic

Interviu Dragan Petricevic

 1.Cum v-aţi descoperit pasiunea pentru baschet şi la ce vârstă aţi început să practicaţi acest sport? Ce alte sporturi ați mai practicat în afară de baschet ?

Am început să practic baschetul la vârsta de 12 ani datorită faptului că acest sport este foarte popular în toate țările ex-Yugoslave.Foarte mulți copii atunci, ca și acum, se îndreptau către baschet. Ca orice tânăr însă am practicat și alte sporturi. Fiind născut într-un oraș în care s-au desfășurat Jocurile Olimpice de iarnă din anul 1984, am fost tentat de schi și de hocheiul pe gheață.

2. Când și în ce împrejurări ați luat decizia de a deveni antrenor ?

 M-am dedicat meseriei de antrenor imediat după juniorat deoarece mi-am dat seama ca nu voi deveni un jucător important și că nu voi putea face carieră în baschet.La început am antrenat grupe de copii mici. În vremea aceea nu știam dacă urma să continui dar nu a durat foarte mult și am înțeles că asta este ceea ce vreau să fac în viață.Am urmat toți pașii necesari ca să devin antrenor și cred că cel mai important aspect în drumul meu în baschet a fost că nu mi s-a părut greu să fac niciun sacrificiu.Chiar dacă eram foarte tânăr și trebuia să renunț la multe am descoperit acea pasiune care nu m-a părasit până în ziua de astăzi.Aveam 24 de ani când am devenit antrenor principal la o echipă feminină din divizia A din Serbia iar la 27 de ani am venit în România la U-SM Cluj.

3. Care sunt  cele mai mari  bucurii pe care vi le-a adus  baschetul ?

Cele mai mari bucurii sunt victoriile și trofeele iar cele mai mari dezamăgiri sunt înfrângerile. Bucurii foarte mari sunt și acele momente când te întorci și privești în spate și vezi că un număr mare de jucători au fost propulsați în baschetul mare de către tine. Există momente deosebite ca acelea când un tânăr din România, din Serbia sau din alte tări în care am antrenat mă oprește și-mi spune că a început să joace baschet în echipa mea la juniori sau datorită emulației create de echipa pe care o antrenez și atunci realizez că victoriile și trofeele nu sunt singurele reușite ale unui antrenor.  

4.Care este filozofia dumneavoastra ca și antrenor ?

În ceea ce privește filozofia mea despre baschet sunt adeptul unui joc colectiv în care fiecare membru lotului știe rolul lui și nu iese din sistem, dar la fel de bine las destul spațiu pentru creativitate în cazul în care un jucător are calitațile necesare. În filozofia mea de baschet trebuie să se știe clar cine este șef de șantier, cine pune cărămizi și cine este salahor.În același timp trebuie să înțeleagă faptul că indiferent ce rol are un jucător în echipă unul fără celălalt  nu pot construi nimic.

În general ca o echipă condusă de mine să joace bine are nevoie de timp și de o selcție bună. Din păcate în ziua de astăzi timpul nu-ți este acordat decât declarativ, "proiectele de lungă durată" durează până la 2-3 înfrângeri consecutive. În cazul în care ca și antrenor mai și greșești în selecția jucătorilor, iar atunci când trebuie să formezi un lot de la zero ai toate șansele să și greșești cu unul sau doi jucători, atunci întrebarea este despre ce filozofie stabilă a unui antrenor putem să vorbim? Din păcate în ziua de astăzi suntem nevoiți să ne pliem filozofiile în funcție de obiective pe termene scure sau chiar cu un efect imediat.

5. Care este obiectivul  echipei BC Timișoara în actuala ediție de campionat ?

Obiectivul echipei BC Timișoara în acest sezon este calificarea în play-off și promovarea jucătorilor tineri locali. În ceea ce privește primul obiectiv suntem destul de departe de îndeplinirea lui însă pe cel de al doilea l-am îndeplinit destul de bine. Pe lângă faptul că jucătorii timișoreni primesc minute de joc, în acest sezon au debutat pe prima scenă a baschetului românesc doi jucători de18 ani care provin din selecția noastră de U-20. Cu siguranță jucatorii tineri vor evolua și mai multe minute în sezonul care vine. Clubul timișorean își dorește ca în sezonul viitor să avem 4 sau 5 jucători tineri în lotul  mare.

6. Cu 9 victorii și 10 înfrângeri BC Timișoara staționează pe poziția cu numărul 9 în campionat. Care ar fi problema generală a echipei și la ce capitole mai are de lucrat BC Timișoara pentru a accede la o poziție mai bună ?

Eu am venit la echipă la începutul lui decembrie și chiar nu pot să fac analiza lucrurilor petrecute până atunci. Un lucru este însă cert: BC Timișoara, în comparație cu celealte echipe din campionat, a suferit cele mai multe modificări de efectiv, atât la la nivel de jucători cât și la nivel de antrenor principal. În plus situația accidentarilor ne este total nefavorabilă. Doi dintre cei mai buni marcatori au avut pauze lungi (Anthony Lee-2 luni și Vladimir Panic a devenit indisponibil pentru tot restul sezonului începând din 14 decembrie 2013), așa că am fost nevoiți să facem schimbări în mers, presați de timp și de obiectiv. Chiar dacă jocul echipei a fost unul bun în cea mai mare parte din meciuri, am pierdut prea multe dintre ele chiar dacă le-am disputat până la ultimul fluier. Am fost la câteva secunde de victorii importante la Ploești, Oradea și acasă cu Craiova și Tg.Mureș. Dacă am fi obținut aceste patru victorii astăzi am fi vorbit despre locurile 5-6 în play-off, însă nu am reușit și suntem acolo unde suntem.Vom păstra lucrurile bune pe care am reușit să le realizăm în acest sezon, iar aici ma refer în primul rând la faptul că echipa și-a găsit identitaea, și ne vom pregăti mult mai bine pentru sezonul următor deoarece locul Timișoarei este în primele 5-6 echipe din  campionat.

7.Cu ce gânduri vine BC Timișoara la Sibiu ?

B.C.Timișoara vine la Sibiu cu gândul să joace un baschet de calitate, așa cum a făcut în toți acești ani. Respectăm statutul de favorită certă a echipei din Sibiu, dar cum nici acum 3 ani nu am abandonat lupta în fața unei săli arhipline și am învins în sferturile de finală, si acum venim să ne jucăm șansa.La Sibiu este mereu o plăcere să joci deoarece publicul înțelege fenomenul, respectă adversarul și iubește baschetul.

8. Ați ajuns în România în 1996 și ați devenit între timp cel mai longeviv tehnician străin din Liga Națională de Baschet. Cum ați  caracteriza dumneavoastară baschetul românesc din 1996 și până în prezent ?

Dacă ar trebui să facem o analiză a baschetului începând din 1996 cred că povestea ar fi mult prea lungă. Pe scurt, baschetul românesc,și mă refer aici la campionatul național, a facut unul dintr cele mai mari salturi valorice în Europa în ultimi 10 ani. Campionatul național este pe locurile 10-11 într-un top al compionatelor europene și când afirm asta mă refer aici la valoarea echipelor, a budgetelor, numărul transmisiunilor TV și al spectatorilor. Echipele românești înregistrează deja rezultate importante în competițiile europene însă din păcate acest lucru nu se simte încă la nivelul loturilor naționale. Acum au început să plece la echipe importante în străinătate jucătorii în vârstă de 16-17 ani iar acesta este un lucru bun atâta timp cât vor reveni mereu la loturile naționale.Și alte națiuni au trecut prin această situație iar când acești jucători au revenit la loturile naționale au ajutat la obținerea unor rezultate bune. Vă dau exemplul Georgiei sau Cehiei.

9. Spuneați într-un alt  interviu că Timișoara « nu este un oraș în care vii ci un oraș în care te întorci ». Ce  vă  leagă  de Timișoara și  cum ați ajuns să  considerați Timișoara acasă ?

Sunt originar din Sarajevo și am părăsit locurile natale din cauza razboiului.Am fost forțat de împrejurări să-mi construiesc cariera în alte țari, în special în România, și în timp am realizat că nu mai puteam să mă întorc după 10 ani și să iau totul de la zero, într-un moment în care multe în țara mea erau "sub zero". Era normal să încerc să-mi găsesc identitaea dar și un loc în care să mă stabilesc. Putea să fie vorba foarte ușor de Cluj sau Iași ,orașe în care mi-ar fi plăcut să locuiesc, dar în momentul în care am venit la Timișoara și am rămas 5 ani, am știut că mi-am găsit acel loc care sa numește acasă. Ca orice alt oraș din România,Timișoara are părți bune dar și rele, însă când pleci pentru o perioadă și realizezi că iți este dor și de cele bune si de cele rele, atunci ști că aparții unui loc. Așa și eu aparțin Timișoarei.

10. Un jucător din campionatul intern care v-a atras atenția datorită calităților sale.

 Sunt în campionat chiar cațiva jucători pe placul  meu însă aș dori să menționez doar câțiva români care au devenit jucători importanți în echipele lor, în ciuda numărului mare de jucători străini. Este vorba de Cătălin Burlacu,Virgil Stănescu, Andrei Mandache, Mihai Paul, Mihai Silvășan, Adi Tudor, Szijarto Levente, Titus Nicoară și să nu uităm de Vlad Moldoveanu care este cel mai important jucător român în acest moment, după părerea mea. Niciodata nu-i voi uita  pe regretații Elemer Tordai și Toni Alexe, doi jucători pe care am avut ocazia să-i antrenez.

11.O echipă de baschet preferată.
Nu am echipe favorite. Țin cu Partizan Belgrad iar în Euroligă cu orice echipă pe care o  antrenează Zeljko Obradovic (Panathanaikos,Fenerbakce).

12. Un mesaj pentru suporterii sibieni.

În primul rând vreau să le spun suporterilor sibieni că mă bucur să-i revăd.Știu că nu voi mai fi primit așa cum eram primit în anii trecuți, când erai efectiv copleșit de respectul pe care fanii sibieni îl purtau adversarilor corecți. Au existat momente în viața mea când am dezamăgit oameni care țineu la mine și m-am gândit mereu la asta. M-am gândit la faptul că i-am dezamăgit pe sibieni despre care știu că s-au bucurat mult când am ajuns acolo. Pur și simplu la vremea aceia nu aveam altă opțiune și am luat o decizie care îmi va dăuna mult timp de acum înainte, dar care în momentul acela era singura opțiune bună atât pentru CSU Sibiu cât și pentru mine. Vreau să le mulțumesc suporetrilor pentru sprijinul pe care mi l-au oferit, vreau să mulțumesc domnului Mircea Vulc pentru faptul că a acceptat despărțirea în mod elegant și corect și vreau să-l felicit pe Mișa Perisic pentru un sezon de excepție pe care îl are Sibiul în acest moment.Vreau să-i asigur pe toți că rămân acelaș prieten al Sibiului și același adversar corect ca și până acum.

Ana Dutu/19.03.2014

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 830

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 36
2 U BT Cluj 34
3 CSM Oradea 32
4 SCMU Craiova 31
5 SCM Timisoara 28
6 BCM U Pitesti 26
7 Dinamo Bucuresti 12
8 CSO Voluntari 11
9 Steaua Bucuresti 10


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin