ro

en

de


*** Final 4-ul Cupei Romaniei se va desfasura la Cluj, in perioada 17-18 aprilie. *** Semifinale F4: Dinamo Bucuresti - CSU Sibiu, U BT Cluj - CSM Oradea *** BCMU Pitesti - CSU Sibiu 74 - 78 (OT) ***


WRAcademy

Interviu Dan Fleseriu

Interviu Dan Fleseriu

  Cel de-al 173-lea număr al revistei suporterilor sibieni, o să fie distribuit sâmbătă, 14 octombrie, ora 17:00, cu ocazia partidei dintre CSU Sibiu şi CSM Steaua Eximbank Bucureşti. Revista conţine 16 pagini, full color, iar din conţinutul ei vom afla detalii interesante povestite chiar de antrenorul echipei noastre, despre construcţia noii echipe, despre sezonul trecut şi despre planurile de viitor.

Reporter: Ne-ați dat emoții la sfârșitul sezonului trecut când după înfrângerea cu Oradea ați spus că “probabil va fi ultimul meci”. Ați parafat totuși o nouă înțelegere pentru următorii doi ani. Ce v-a determinat să rămâneți alături de CSU Sibiu?

Dan Fleşeriu: Am decis să continui alături de CSU Sibiu deoarece am simțit că după primele două sezoane au rămas obiective pe care eu nu am reușit să le ating. Cel puțin obiectivele mele personale, nu au fost îndeplinite. Am spus după primul sezon petrecut aici că îmi doresc foarte mult să câștigam un trofeu. Dacă am fi reușit să câștigăm locul trei la sfârșitul sezonului trecut poate că m-aș fi declarat mulțumit. Avand în vedere că am ratat medalia de bronz, era normal să fiu foarte suparat după meciurile cu Oradea mai ales în condițiile în care puteam să valorificăm slabiciunile adversarului. Mă refer acum atât la Oradea cât și la Steaua, două echipe care veneau după multe meciuri jucate în Cupele Europene și care aveau jucători destul de obosiți. Cred că puteam câștiga împotriva acestor echipe chiar dacă ambele aveau teoretic, jucători mai valoroși decât cei din lotul nostru. Am ales să continui totuși alături de BC CSU Sibiu cu speranța că în următorii doi ani voi reuși rezultate mai bune decât în primele două sezoane petrecute aici.

Rep.: Cât de grea este misiunea dumneavoastră ca și antrenor sezonul acesta? Mă refer bineînțeles la faptul că ați decis să schimbați aproape întregul lot.

D.F.: Au fost foarte multe discuții despre schimbarea întregului lot însă pot să vă spun că s-au făcut oferte concrete la trei jucători. Bogdan Popescu, Kevin Hardy și Christopher Cooper au fost cei ofertați iar dintre aceștia singurul care a acceptat este Chris Cooper. Bogdan Popescu a decis să rămână în Timișoara și să evolueze pentru Timba deoarece iși dorește să se stabilească acolo. Decizia lui era anunțată deja atunci când s-a încheiat sezonul însă cu toate acestea clubul i-a făcut o ofertă.

     Kevin Hardy nu a semnat deocamdată nicăieri. I-am dat un termen în care nu a reușit să ne dea un răspuns. Nu a fost niciodată un răspuns negativ dar nu a fost nici răspunsul pozitiv care să-l readucă în lotul nostru. În privința celorlalți jucători importanți ai echipei noastre, Boris Lalovic și Igor Mijajlovic, am decis să nu mai continuăm colaborarea. Pe poziția lui Boris Lalovic ne-am dorit un jucător mult mai tânăr. Chiar dacă el poate să facă față ritmului din campionatul nostru intern, aceasta a fost decizia noastră.

     În ceea ce îl privește pe Igor Mijajlovic, pot spune că au existat la sfârșitul sezonului trecut câteva diferențe de opinie, care au dus la încetarea colaborării cu acesta. Chiar dacă răceala dintre mine și Igor nu ar fi existat, probabil că el ar fi ales tot Timișoara deoarece oferta lor a fost mai bună decât ceea ce i-am fi putut noi oferi. Faptul că noi nu i-am facut o ofertă pentru sezonul acesta nu cred că a schimbat prea mult situația. Cert este că ne-am dorit o colaborare cu un alt tip de conducător de joc.

      În privința misiunii mele de sezonul acesta, ea nu este cu nimic mai grea decât cea de acum două sezoane când am pornit la drum cu un nucleu de doi jucători din anii precedenți. Am semnat din nou pe două sezoane pentru a reuși să construiesc o echipă bună pe care să o mențin și anul viitor și cu care să obțin rezultate. Am spus mereu că îmi doresc să câștig cât mai multe meciuri dar și ceva reprezentativ pentru club, o medalie sau un loc bun în Cupa României.

Rep.: Care este identitatea echipei în acest sezon? Cum ați descrie echipa pe care ați construit-o anul acesta?

D.F.: Dacă în primul sezon când am venit la Sibiu m-am bazat foarte mult pe niște shooteri buni și am avut arucări multe de la distanță dar echipa a fost mai slabă în apărare, în cel de al doilea sezon am construit o echipă orientată pe apărare dar care nu a avut shooteri așa de buni. Acum, în cel de al treilea sezon îmi doresc să îmbin cele doua aspecte și să construiesc o echipă care să se apere foart bine și care să reușească să înscrie multe puncte, nu neapărat de trei. Mi se pare un lucru realizabil mai ales în contextul în care anul acesta puteam avea în lot șase jucători străini.  Deocamdată echipa este în formare și atât atacul cât și apărarea suferă extrem de mult din cauza lipsei unor shooteri ’’de meserie’’, să-i numesc așa.

Rep.: Care este obiectivul lui CSU Sibiu în actuala ediție de campionat?

D.F.: Conducerea clubului a stabilit că obiectivul să fie clasarea în primele patru poziții atât în Cupa României cât și în campionat. Va fi extrem de dificil, însă noi am demonstrat și sezonul trecut că nimic nu este imposibil. Obiectivul meu personal cel puţin, este acela de a câștiga cât mai multe meciuri (toate dacă se poate), atât acasă cât și în deplasare. Având o echipă extrem de atletică cred că acest lucru este posibil chiar și în condițiile în care e nevoie de timp pentru a ne omogeniza, deoarece avem mulți jucători noi.  Așa cum acum doi ani am plecat la drum cu o echipă nouă și am reușit să jucăm în semifinale, eu am decis să semnez tot pe doi ani pentru a avea ocazia să construiesc o echipă mai puternică decât cea pe care am antrenat-o în mandatul încheiat în vară.

Rep.: Ați putea face o radiografie a lotului lui CSU Sibiu acum, după meciurile de pregatire și respectiv cele din FIBA Cup?

D.F.: Trebuie să recunosc că sunt dezamăgit de felul în care am jucat în FIBA Cup. Aveam așteptări mai mari de la jucătorii pe care i-am adus în urma unor CV-uri extrem de stufoase, poate printre cele mai stufoase CV-uri ale unor jucători care au evoluat la Sibiu de-a lungul timpului. Nu am reușit să profităm de experiența lor, nu am făcut două jocuri bune absolut deloc, nici în apărare și nici în atac. Îmi doresc ca acesată echipă să fie din nou cea mai bună echipă în apărare ca și sezonul trecut dar și să reușească să marcheze foarte multe puncte. Se spune că atunci când fugi după doi iepuri nu prinzi nici unul și sper să nu ajung în situația aceasta. Am așteptări mari de la jucători și îmi doresc să jucăm mult mai bine de acum înainte.

Rep.: Pe ce criterii alegeți jucătorii? Cât de importante sunt personalitatea și caracterul lor, precum și modul de a se comporta în afara terenului?

D.F.: Alegerea jucătorilor este un proces îndelungat și complicat. Selectăm jucătorii în funcție de pozițiile pe care ni le dorim. Vedem extrem de mulți. De exemplu, pentru o singură poziție vedem minim 20-30 de jucători și le analizăm meciurile jucate nu doar statisticile de pe hârtie. Alcătuim o listă restrânsă de 4-5 jucători care corespund profilului pe care îl căutăm, după care ne interesăm la foștii antrenori despre personalitatea, caracterul lor și eventuale probleme de disciplină. Restângem lista în urma acestor informații iar celor rămași le facem oferta financiară pe care și-o permite clubul. Dacă primim 2-3 răspunsuri pozitive atunci apelăm și la alte criterii de departajare cum ar fi cine este cel mai bun apărător sau cine are un shoot bun, o pătrundere bună sau forță în ambele faze ale jocului. În general, ca să ai un jucător care să fie și un bun apărător și un bun aruncător trebuie să ai și un buget foarte mare.

Rep.: Am putea spune că lotul lui CSU Sibiu este definitivat în acest moment sau mai luați în calcul posibile schimbări?

D.F.: Schimbări pot surveni oricând. Momentan avem contracte ferme cu jucătorii, spre deosebire de alte sezoane. Nu am avut prea mulți în try-out în acest sezon și asta datorită istoricului lor sau CV-urilor foarte bune. Fiind jucători cu experiență probabil că nici nu ar fi acceptat să vină pentru o perioadă de try-out. Totuși există oricând posibilitatea ca unul sau doi dintre ei să nu se intergreze în grupul care este pe cale să se formeze. Se poate întâmpla deasemena, ca el să nu corespundă pretențiilor noastre sau invers, noi să nu corespundem pretențiilor lui și să nu mai putem colabora. În această situație nu putem decât să ne despărțim și să înlocuim jucătorul sau jucătorii respectivi. Deocamdată nu suntem în această situație cu toate că sunt dezamăgit de felul în care am evoluat până acum.

Rep.: Jucătorii străini din lotul Sibiului sunt anul acesta exclusiv americani. Preferați jucătorii americani în detrimentul celor sârbi?

D.F.: Nu, nu este vorba despre faptul că prefer jucătorii americani în detrimentul celor sârbi sau a altor naționalități. Din puntul meu de vedere nu contează naționalitatea. Jucătorii americani sunt cei mai numeroși în orice campionat din lume deoarece America produce un număr mare de baschetbaliști. Atunci când cauți jucători, dintr-o listă de 20-30 de sportivi pe care îi ai pe un anumit post 80% dintre ei sunt americani. Sunt efectiv mai mulți, asta este explicația. Fiind mai mulți sunt și mai acceptabili din punct de vedere al bugetului. Faptul că anul acesta avem doar jucători americani se datorează exclusiv criteriilor de selecție. Am vrut să fie buni apărători în primul rând și să fi evoluat în campionate puternice dacă sunt jucători trecuți de prima tinerețe.

Rep.: Revin la Kevin Hardy, un jucător foarte iubit și apreciat la Sibiu. Îmi puteți spune dacă mai există posibilitatea de a-l vedea în lotul Sibiului anul acesta în condițiile în care nu a semnat încă cu nicio echipă?

D.F.: Aș vrea să clarific următorul aspect. Chiar dacă eu nu am fost mulțumit de rezultatul obținut sezonul trecut, ceea ce am reușit noi anul trecut a fost mult peste asteptări. În aceste condiții fiecare jucător din lotul anterior a avut oferte semnificative, din punct de vedere financiar, față de ceea ce am putut propune noi. În concluzie atunci când schimbi un jucător bun nu îl schimbi întotdeauna pentru că nu-l mai vrei în echipă ci pentru că s-ar putea să nu poți să îl plătești la fel de bine pe cât l-ar plăti alte echipe.  Pe de altă parte un jucător de calibrul lui Hardy își dorește să joace într-un campionat mai puternic decât cel românesc, sau cel puțin la o echipă cu pretenții mai mari și cu un buget mai mare decât cel al Sibiului. Faptul că el încă nu joacă nicăieri ne dă speranța că s-ar putea ca în viitor să putem să-l readucem în echipa noastră. În vară cel puțin nu ne-am putut ridica la pretențiile lui financiare. Sper totuși ca în viitor să-l revedem jucând din nou pentru CSU Sibiu.

Rep.: Puteți prefața în câteva cuvinte meciul cu Steaua CSM EximBank București? Cât de grea va fi misiunea lui CSU Sibiu împotriva acestei echipe?

D.F.: Steaua a făcut un presezon destul de bun și beneficiază de serviciile unei echipe foarte competitive. Probabil că sezonul acesta își propune să realizeze mai mult decât a făcut-o în sezonul precedent. Steaua a crescut în ultimii patru ani câte un loc în fiecare ediție de campionat deoacrece este o echipă cu o politică foarte sănătoasă. Pentru ei progresul înseamnă pași mici şi siguri.  Având în vedere că anul trecut am avut 3-1 în campionat și 3-1 în play-off, mă aștept ca și sezonul acesta Steaua să fie o nucă foarte tare de spart. Eu sper ca noi să putem să ne ridicăm la nivelul lor încă din primul meci deoarece pe parcursul campionatului sunt convins că o vom face. Nu știu dacă suntem încă suficient de omogenizati pentru a putea să le punem probleme deocamdată. Din punct de vedere al omogenității nici ei nu ar trebui să stea mai bine. Au reușit în schimb niște achiziții foarte bune și au în lot jucători cu experiență în campionate puternice. Rămân totuși convins că nici una din echipele din campionat nu va fi de neînvins sezonul acesta.

Rep: Un mesaj pentru suporterii sibieni, acum la început de sezon.

D.F.: Vreau în primul rând să vă mulțumesc că ați fost alături de noi într-un număr mare atât în Cehia cât și pe parcursul Memorialului Elemer Tordai. Sper să rămâneți alături de noi și să fiți convinși că și eu îmi doresc o medalie și să jucăm finale. Trebuie să rămânem totuși cu picioarele pe pământ și să înțelegem că lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. Nu cer să aveți răbdare cu mine ci cu echipa în întregul ei. Doar așa vom reuși să obțimem medalia mult visată. Și eu mă număr printre suporterii BC CSU Sibiu și îmi doresc să văd această echipă în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin. 

Ana Dutu, foto: Adrian Bugariu/14.10.2017

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 404

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 42
2 U BT Cluj 41
3 CSM Oradea 39
4 SCMU Craiova 36
5 SCM Timisoara 34
6 BCM U Pitesti 34
7 Steaua Bucuresti 18
8 Dinamo Bucuresti 18


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin