ro

en

de


*** Final 4-ul Cupei Romaniei se va desfasura la Cluj, in perioada 17-18 aprilie. *** Semifinale F4: Dinamo Bucuresti - CSU Sibiu, U BT Cluj - CSM Oradea *** BCMU Pitesti - CSU Sibiu 74 - 78 (OT) ***


WRAcademy

Baschetul adevトビat vs. sトビbトフoarea baschetului

Baschetul adevトビat vs. sトビbトフoarea baschetului

Discuネ嬖ile interminabile Euroligト vs. NBA s-au aprins din nou dupト ce recent antrenorul sârb Svetislav Pesici a declarat cト în NBA nu se joacト baschet adevトビat spre deosebire de Euroligト, unde se joacト cel mai bun baschet din lume.

Pesici, campion în Euroligト ca antrenor al Barcelonei în 2003 ネ冓 campion mondial în 2002 cu Serbia, atunci când a învins naネ嬖onala Statelor Unite, este fトビト îndoialト o legendト a baschetului european.

 Potrivit lui Pesic, baschetul adevトビat ネ冓 cel mai bun baschet din lume, care se joacト în Euroligト, este cel în care controlezi ritmul jocului prin defensivト. Apトビarea este cea care dicteazト iar apoi poネ嬖 lua iniネ嬖ativa de a trece în ofensivト ネ冓 a juca „contraatac, baschet controlat sau scheme elaborate”. Acestea au fost vorbele antrenorului sârb.
 
Totuネ冓, ce înseamnト baschet adevトビat? ネ亙 este acest stil descris de Pesic cel mai bun din lume?
Toate cifrele îl contrazic. Dueluri directe, popularitate, bani. Nu mai vorbim despre spectacol.
 
În orice sport, spectacolul este creat de ofensivト. Iar în sportul european lucrurile nu au stat altfel începând de la legendara echipト a Realului Madrid la fotbal din anii 50-60 care juca cu cinci atacanネ嬖. Nu cred cト au fost mulネ嬖 care au iubit antiteza catenaccio oferitト de Helenio Herrera ネ冓 Grande Inter. Niciodatト Messi ネ冓 Ronaldo, jucトフori eminamente ofensivi, nu vor fi detronaネ嬖 de popularitatea unui Pique sau Sergio Ramos.
 
Dincolo de spectacolul din NBA, rトノâne însト valoarea jucトフorilor. Nu poネ嬖 spune cト baschetul din Euroligト este cel mai bun dacト cei mai buni jucトフori se aflト peste ocean. Diferenネ嫺le de valoare rトノân în continuare mari, cu toate cト Euroliga vine puternic din spate. Din 2003, de la înfiinネ嫗rea Euroligii, rezultatul întâlnirilor directe este 75-16 pentru echipele din NBA. Iar înainte de aceastト perioadト, de la primul meci disputat între Washington Bullets ネ冓 Maccabi Tel Aviv în 1978, echipele din NBA au înregistrat 23 de victorii ネ冓 doar 3 înfrângeri, cu o serie de 15 victorii consecutive în anii 90, în condiネ嬖ile în care legendara echipト Chicago Bulls a jucat doar douト meciuri cu echipe europene în perioada de glorie.
 
Începând cu Drazen Petrovic, Vlade Divac, Toni Kukoc sau Arvydas Sabonis, continuând cu Dirk Novirzki, Tony Parker sau fraネ嬖i Gasol ネ冓 terminând cu Luka Doncic ネ冓 Giannis Antetokounmpo, cei mai buni jucトフori din Europa au migrat constant spre NBA.
 
Într-adevトビ, schimbトビile de reguli din NBA din ultimele douト decenii au încurajat permanent jucトフorii ofensivi. Aネ兮 cum recent spunea Ghiネ崙 Mureネ兮n într-un interviu acordat lui Cosmin Petrescu pentru Telekom Sport, nimeni nu vrea sト vadト defensivト.
 
În NBA ritmul este dictat de ofensivト, baschetul este axat pe superstaruri, pe jocul individual, însト nu duce lipsト de fundamente atât tehnice cât ネ冓 tactice, iar playbook-ul unei echipe din NBA este de multe ori mai stufos decât cel al unei echipe de Euroligト.
 
De asemenea, matematica a schimbat stilul de joc. S-a ajuns la concluzia cト aruncarea de 2 puncte de la semidistanネ崙 nu are valoare statisticト ネ冓 este din ce în ce mai puネ嬖n folositト. Nu mai existト postul clasic de pivot ネ冓 vedem jucトフori de talie care îネ冓 adapteazト stilul. Cel mai bun exemplu este Blake Griffin care a început cariera ca un power forward clasic, apropiat de Karl Malone sau Shawn Kemp iar acum ネ冓-a rafinat driblingul, ネ冓-a îmbunトフトκ嬖t aruncarea de 3 puncte ネ冓 este o ameninネ嫗re cu mingea în mânト la semicerc.
 
Baschetul evolueazト cu paネ冓 rapizi în ネ嫗ra în care s-a inventat acest sport. Europa a avut de la bun început un decalaj ネ冓 chiar dacト ネ冂oala de baschet iugoslavト, cea balticト sau cea elenト au contribuit din plin la dezvoltarea acestui sport, totuネ冓 ecartul rトノâne.
 
Reネ嫺ta succesului se gトピeネ冲e în NBA, este adevトビat ネ冓 pentru cト Europa este dominatト în primul rând de fotbal. Aネ兮 cum spunea cineva, copiii din America cresc cu mingea în mânト, în timp ce copiii din Europa cresc în primul rând cu mingea la picior.
 
Sporturile americane sunt o industrie de entertainment, iar modelul lor este adaptat desigur ネ冓 în Euroligト din ce în ce mai mult. Însト dacト NBA-ul face tot posibilul pentru a-ネ冓 extinde baza de fani, în Europa în continuare meciurile de baschet sunt dedicate unui public destul de restrâns fie strict pasionat de acest sport fie afiliat sentimental clubului pe care îl susネ嬖ne.
 
Tot acest entertainment de peste ocean nu afecteazト însト valoarea. Desigur putem discuta de gusturi. Dar baschetul din NBA este în continuare cel mai bun din lume. Un baschet în care uneori jucトフorii de top din Europa, vezi Miloネ Teodosic, nu se adapteazト. Un baschet care dominト în întâlnirile internaネ嬖onale, în condiネ嬖ile în care competiネ嬖ile pe naネ嬖uni se joacト ネ冓 se arbitreazト dupト regulile FIBA.
 
Deocamdatト teoria lui Pesic are adepネ嬖 dar nu poate fi consideratト validト. Altfel am fi vorbit acum despre echipele de Euroligト cト nimicesc echipele atletice din NBA cu aruncトビile de trei puncte de la mare distanネ崙, de acolo de unde orice antrenor european îネ嬖 spune acum cト nu are sens sト te aperi.   
 

Material realizat de Adrian Popa

Material apトビut în CSU Fans Magazin - nr. 195

csufans/30.1.2019 
NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 275

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 42
2 U BT Cluj 41
3 CSM Oradea 39
4 SCMU Craiova 36
5 SCM Timisoara 34
6 BCM U Pitesti 34
7 Steaua Bucuresti 18
8 Dinamo Bucuresti 18


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin