ro

en

de


*** CSU Sibiu - SCMU Craiova 77 - 68 ***


WRAcademy

Sibienii vor terenuri de baschet - Ziarul de Sibiu

de
Alexandra ILIESCU
Bogdan BRYLYNSK
Sportul sibian e la pământ. Fotbalul se zbate în mediocritate iar interiştii suspină în amintirea vremurilor de mult apuse. Handbalul se luptă cu dispariţia, baschetul trece prin momente grele. Din când în când mai apare câte un sportiv deosebit, cum e Steliana Nistor, după care se stinge si dispare, lăsând sportul sibian în aceeaşi letargie.

Şi de ce? Pentru că posibilităţile pe care le au tinerii care ar vrea să facă sport sunt extrem de puţine. Parcul Tineretului. 20 de tineri. Ora 11 dimineaţa. Un lucru obişnuit. Nu o consecinţă a vacanţei. Copii, studenţi, elevi, oameni în toată vârsta, prichindei cu câţiva dinţi în gură fac o tradiţie din a juca mai mult sau mai puţin serios baschet. Asta dacă vii ca să mai treacă timpul şi nu vrei să stai acasă ca nu cumva să albeşti, cum spune Hagi, în glumă, că ar fi păţit. Dacă baschetul îţi e un cunoscut apropiat joci de dimineaţă până seara şi te duci acasă numai să dormi. Asta pentru cei care iubesc baschetul.

Bunici şi copii

Iau jocul foarte în serios. Două coşuri dărăpănate. Două echipe de băieţi. Pe lângă ei se agită copii şi bunicii care vin să îi plimbe. De la 7 până la 70 de ani oamenii se antrenează pe terenul de baschet amenajat pe strada Cetăţii. De la 7 ani părinţii le pun mingea în braţe şi ei cred că au o misiune importantă de îndeplinit. Un bunic îi arată nepotului de 5 ani cum să arunce mingea. “Nu ajung“ se enervează copilul. Coşul e prea sus pentru el. Avantajul baschetului la dispoziţia tinerilor dornici să joace? Nu se ţine cont de vârstă, de culoarea pielii, de limbajul utilizat. Unii vin cu pantaloni ridicaţi până la genunchi, cu şapca într-o parte a feţei şi cu cercei în urechi. Ei sunt din cartier. După ce intră în joc uită de aerul de superioritate dat de statutul de om al locului.

Baschet sau fotbal?

Ionuţ are 21 de ani şi e student la Facultatea de Drept. “Joc aici baschet din mai. E un hobby pentru mine. Venim cu mingile de acasă. N-avem căpitan de echipă. Ne întâlnim în fiecare zi şi jucăm. Ne-am împrietenit. Cel mai mare duşman al nostru e vremea. Dar nu se joacă numai baschet. Şi fotbal“, spune Ionuţ. Terenul e tot timpul subiect de dispută între fotbalişti şi baschetbalişti. „Iar dacă noi cei care jucăm baschet putem să folosim şi un singur panou nu acelaşi lucru se poate spune şi despre băieţii care joacă fotbal”, mai spune Ionuţ. Dar se ajunge totdeauna la o înţelegere. Până la 10 seara, când nu mai au voie să joace, e timp destul pentru toată lumea. Despre amenajarea terenului? Băieţii spun că e foarte sus amplasat, că ar trebui îngrădit pentru că există pericolul ca trecătorii să fie loviţi cu mingile şi să fie sparte geamurile maşinilor. Dar ei îşi asumă responsabilitatea. Sunt băieţi mari şi ştiu că piticii care aleargă printre picioarele lor după minge trebuie ocrotiţi. Nu au reguli dar bunul simţ şi jocul în echipă sunt legi suficiente pentru trei ore de baschet. “Putem să jucăm şi toată ziua dacă ne ţin muşchii” spune Ionuţ. Pe bănci stau tot timpul oameni şi se uită la băieţii care joacă. Terenul e curat. Aici au făcut repetiţii zilele trecute cei de la circ. Coşurile parcă ar merge schimbate cu unele mai performante. Dar trebuie fonduri şi interes. Pentru că potenţial în tinerii care practică sporturi este din plin. Iar bătrânii şi părinţii îi încurajează. Timpul le rezolvă pe toate.

Încă un proiect ambiţios

După ce au pus pe roate proiectul „Promovarea baschetului în şcoli” şi au dus la bun sfârşit un record mondial, fanii echipei CSU vor să dezvolte un nou proiect. Vor să umple Sibiul de terenuri de baschet. „Asociaţia “Al 6-lea jucător” are în vedere amenajarea de terenuri de baschet şi streetball în Sibiu. Cu ajutorul Primăriei Municipiului Sibiu şi al Federaţiei Române de Baschet speram ca în maxim un an să putem creea cel puţin 10 spaţii sportive. Bineînţeles, pe lângă ajutorul celor două instiţuţii amintite mai sus mai avem nevoie şi de ajutor financiar din partea oamenilor de afaceri dar nu cred că aceasta va fi o problemă de nerezolvat pentru că oricine ştie cât de importantă este mişcarea. Copiii noştri trebuie să crească într-un oraş sportiv, nu să facă rădăcini în faţa calculatorului sau televizorului”, spune Tudor Popa, iniţiatorul proiectului „Amenajarea de terenuri de baschet în Sibiu”.
Tinerii suporteri au iniţiat o campanie de strâns semnături pentru susţinerea acestui proiect ambiţios. Petiţia online a fost deja semnată de peste 500 de oameni şi alţi 700 au semnat petiţii scrise.

Şi la Mureş

Sibiul nu este singurul oraş în care se încearcă amenajarea unor terenuri de baschet. Tinerii suporteri ai echipei BC Mureşul Târgu Mureş încearcă şi ei de ceva vreme să ducă la bun sfârşit un asemenea proiect. Până acum au primit din partea Federaţiei Române de Baschet 10 panouri iar după ce acestea vor fi amplasate le-au fost promise alte 40. Până în acest moment, municipalitatea a aprobat deja amplasarea panourilor în cinci spaţii.

Ce spun sibienii?

Radu Şerban: Ar fi de dorit terenuri de sport în fiecare cartier (exact aşa cum s-au construit biserici în fiecare cartier şi cel puţin în acelaşi număr); Vlad Branga: Sper ca prin această petiţie să reuşim să impresionăm investitori ca să amenajeze cât mai multe terenuri de baschet! Dan Greavu: E cazul să se gândească în sfârşit şi la tineri, după ce au distrus terenurile de la Şcoala Sportivă, iar curţile şcolilor au fost închise. Trăim într-un oraş în care, de aproape 18 ani, se încurajează mai degrabă mersul la bar, la club şi la Internet cafe. Din cauza asta Sibiul nu mai are de ani buni sportivi de talie internaţională, echipe importante. Felicitări pentru campanie. Florin Rusu: E păcat ca un oraş ca Sibiul să nu aibă mai multe spaţii amenajate pentru timpul liber şi pentru sport (baschet).
Petiţia înaintată de Asociaţia „Al 6-lea jucător” a fost semnată şi de o parte din actualii sau foştii jucători ai echipei CSU Sibiu, printre care Gyury Grunwald, Beni Pelger, Brian Evans şi Claudiu Muntean.
NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 1952

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 32
2 U BT Cluj 31
3 SCMU Craiova 29
4 CSM Oradea 28
5 SCM Timisoara 25
6 BCM U Pitesti 24
7 Dinamo Bucuresti 8
8 Steaua Bucuresti 7


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin