ro

en

de


*** CSU Sibiu - SCMU Craiova 77 - 68 ***


WRAcademy

Mircea Cristescu, manager U Mobitelco Cluj

Mircea Cristescu : « Trebuie să lucrăm împreuna la branding-ul de ţară, de baschet de calitate ! » 

 

Presedinte executiv al clubului U-Mobitelco Cluj. Membru al Biroului Federal în FRB. Recordmen al campionatului României la cele mai multe puncte marcate într-un meci (75) şi la cele mai multe aruncari de trei puncte (24). Deţinator a şapte titluri naţionale-dintre care trei cu “U” Cluj-  Mircea Cristescu  a acceptat să ofere un amplu interviu pentru revista CSU Fans Magazin.

 

 

R:  Ce parere aveţi despre sezonul în curs?

M.C. :  Din păcate pentru noi a început cu un obiectiv terminat. Spre bucuria voastra, am ieşit din Cupa României ceea ce pe unul dintre cele trei fronturi pe care luptăm este un obiectiv neîndeplinit. Peste o săptămăna o sa vedem ce se va întampla.

 

R : Care credeţi ca sunt surprizele acestui campionat ?

M.C. : Cred ca vor fi multe.  Deja au fost surprize şi vor mai fi. Campionatul a crescut atât în valoare cât şi în consistenţă. Toate echipele sunt mai puternice, fiecare club îşi doreşte să fie mai bun. Din pacate poate nu toţi au inteligenţa să o faca, nu au  posibilităţile, câteodata chiar neşansă.

 

R : Cu toate că este în continuă creştere, interesul pentru baschet este modest acum. Când şi care credeţi că este echipa, în afară de Asesoft, care poate avea rezultate notabile în Europa ?

M.C. : Păi acum depinde de fiecare. Nu pot să spun ce va fi la Sibiu sau ce va fi la Râmnicu Vâlcea. Cred ca în primul rând conteaza oamenii de baschet, oamenii care se ocupă în acel oraş de acesta. Atâta timp cât multora  dintre ei le e ruşine să se prezinte......

Primul lucru pe care l-am făcut când am venit în Biroul Federal a fost să propun să devenim profesionişti. Am reprezentat şi Naţonana României , de multe ori  în cartea mea de munca a scris de la sublocotenent, locotenent- cât eram la Steaua- până la strungar şi altele. Şi îndemnul meu a fost să ne respectăm noi pe noi înşine întâi, să putem fi profesionişti, să putem spune că suntem baschetbalişti. De asemenea trebuie la fel de bine să ne respectăm când mergem undeva, să explicăm ce avantaje vor avea dacă vor veni alăuri de noi. Şi treptat cred că se poate pune bază în orice oraş, în fiecare şcoală după cum vad în Sibiu a început să se facă asta mai profesionist, lucruri care dau valoare baschetului. Să nu luăm doar din baschet fără să dăm nimic. Deci probabil când se va gândi cineva serios la treaba aceasta, cum probabil se va întâmpla în multe oraşe, după o anumită perioada va creşte nivelul baschetului pentru că întotdeauna trebuie să ştii pe termen scurt, mediu şi lung ce-ţi doreşti.

 

R : Cât de mult a contat pentru echipa dumneavoastră eliminarea din Cupa României. Există acum o motivaţie mai mare să câştigaţi în faţa Sibiului ?

M.C. : Nu. Întotdeauna pentru noi există motivaţie la fiecare meci. A contat pentru noi mult deoarece atât eu cât şi echipa nu suntem obişnuiţi să piedem. Dacă am o şansă în viaţă, vreau să o iau şi din cauza asta atitudinea şi mentalitatea de învingător fac diferenţa între jucători. Degeaba suntem la fel de buni, degeaba muncim la fel de mult dacă nu avem această mentalitate. La Sibiu, când am pierdut am avut din păcate o mentalitate de învinşi. Pentru că e inacceptabil, orice probleme am fi avut, în ultimul minut să cedam de la 10 la 20 de puncte.

 

R : Meciurile Sibiu-Cluj sunt cunoscute ca adevarate derby-uri. Care este diferenţa între meciurile din perioda dvs. de jucător şi cele de acum?

M.C. : (râde) Cred că valoarea, în primul rând.  Chiar dacă eram doar români, era mult mai valoros, era mult mai palpitant, pentru că pe vremurile acelea nu erau prea multe modalităţi de a vedea sport, sau de a te exprima în mod liber. Astăzi avem o grămada de oportunităţi, de variante, dar din păcate puţine sunt de calitate. Baschetul a început să urce în valoare. Din păcate baschetul românesc cu jucători străni. De-asta, noi la Cluj încercăm să ţinem valorile acasă  şi să dam valoare jucătorilor români.

 

R : Vorbiţi de jucătorii români de valoare. Cum se face că l-aţi achizitionat pe Ionuţ Mocanu după un sezon în care nu a jucat foarte mult ?

M.C. :  Adevarul depinde din ce unghi îl priveşti. Eu unul l-am vazut pe Ionuţ ca un jucător cu spirit.  Ionuţ Mocanu are spirit de luptător. Este un jucător masiv, şi care dacă e bine folosit face mult. De exemplu acum la PAOK înaintea meciului le-am spus jucătorilor că nu ma interesează relaţiile dintre ei ci că mă interesează ce e în teren timp de 40 de minute. S-ar putea să intre unul o secundă să hotarască soarta jocului. Ionuţ Mocanu a intrat  când mai erau două minute din meci. Noi nu înscrisesem de ceva timp şi la prima minge a avut curajul să ia mingea, să se ducă spre coş, a fost faultat şi a marcat ambele libere în condiţiile în care noi ratasem 15-20 libere. Astfel a reaprins flacăra în noi, credinţa de a câştiga. Ionuţ are calităţi dar cel mai important, are suflet.

 

R: Înapoi la derby-uri. Ce face derby-ul Sibiu-Cluj mai deosebit faţă de celelalte la fel de consacrate?

M.C. : Să vă spun ceva cu mândrie: chiar dacă mulţi nu au reuşit să înteleagă, tot ce s-a petrecut de-a lungul timpului între cele două echipe rivalizeaza cu un derby Steaua-Dinamo. Există şi unul în Transilvania: Sibiu-Cluj.

 

R : Aveti în minte vreo întâmplare ieşita din comun dintr-un meci Sibiu-Cluj ?

M.C. : Au fost multe. Din punct de vedere al jucătorului, pot să spun că întotdeauna meciurile cu Sibiul mi-au plăcut pentru că aveam o competiţie directă cu Claudiu. (n.r. Munteanu) Fair-play bineînteles. Mai puţin fair-play cu Beni (n.r. Pelger) care ne punea piedici. (Râde) De-asta nu se compară cu meciurile de acum. Spuneţi-mi un Claudiu Munteanu la ora actuală în baschetul romanesc. Poate că sunt subiectiv dar vis-a-vis de Cluj-Sibiu, dar eu spun că aceste echipe sunt sarea şi piperul campionatului românesc.

 

: Care credeţi că sunt atuurile ambelor formaţii în sezonul actual ?

M.C. : La Sibiu mă bucură faptul ca a început să se reorganizeze. Antrenorul care a venit are din păcate doua mari dezavantaje, dar care se pare că are inteligenta să le depăşească. 1. Nu cunoaşte campionatul ceea ce e o poziţie foarte ingrată faţă de ceilalţi antrenori. 2. Încă nu are independenţă din partea domnului Vulc, ceea ce îl poate duce la progres acesta din urmă putându-i împărtaşi din experienţa acumulată sau poate să-i slabească credinţa antrenorului în ceea ce ştie. Atuul Clujului a fost şi rămâne puterea de a se concentra în momentele grele. Este şi punctul decisiv al echipei noatre de-a lungul timpului. Anul acesta am avut însă doua asemenea momente peste care nu am ştiut să trecem. Din punct de vedere al echipei, zic că avem o echipa bună, care oricând poate bate pe oricine dar care poate şi pierde cu oricine atâta timp cât atitudinea lor este ca la meciul cu Rapid. Este inadmisibil să pierdem 4 puncte într-un meci la Rapid. Mi-a fost greţă de nivelul tehnic al meciului, de cât de prost a fost acest meci pe care l-am pierdut dupa care să mergem în Grecia , să jucăm cu o echipă care are o forţă incredibilă, minim de 20 de ori mai bună ca Rapidul şi să pierdem la cinci puncte. Până când nu o să ne redescoperim spiritul de echipă o sa fie greu însă odată redescoperit putem bate tot.

 

R : În pauza competiţională se vehicula o plecare a antrenorului Persic de la Cluj. Cum de l-aţi mai păstrat înca un sezon ?

M.C. : Zvonuri sunt multe. Domnul Perisic părăseste echipa de vreo doi ani, LeVar Seals de vreo doi ani jumăte. Momentan nu ne gândin la asta, ne concentrăm la ceea ce urmează.

 

R : Cum caracterizaţi arbitrajul din campionatul intern ?

M.C.:  V-aş ruga să trecţi la urmatoarea întrebare.J

 

R : Aţi realizat toate transferurile pe care vi le-aţi propus ?

M.C. : Nu. Ne-am mai fi dorit un pivot mare, mobil pe care să nu-l folosim atât în apărare cât să închidă culoarele şi să schimbe un pic procentajul echipelor adverse. Şi poate încă un conducător de joc, dar asta în special pentru cupele europene. Am reuşit să strângem bani pentru acest lucru, să vedem cine este liber la momentul respectiv, şi cele patru variante pe care le-am avut, ne-au refuzat. Să nu uităm că tot ce se întamplă în România se vede şi afară, începând cu condiţiile de trai şi terminând cu imaginea baschetului. Şi jucătorii se întreabă de ce să vina la Cluj când pot să meargă la Barcelona? Exemplul Asesoftului : să aduci în ţară un jucator gen Griffith s-ar putea sa te coste cu 30-40% mai mult decat ar plati Barcelona, Treviso sau altele. Pentru că majoritatea nu vor să audă de România. De aceea trebuie să lucrăm împreună la branding-ul de ţară, de baschet de calitate.

 

R : Clujul a avut întotdeauna mari jucători romani. Cum priveşte un fost jucător invazia jucătorilor stăini ?

M.C. : Cu durere în suflet o văd ca pe o necesitate. Daca ar fi să fac un plan acum, aş prefera să se dea drumul liber la străini. Dacă vrem performanţe în baschet cum ar fi calificarea la Olimpiadă, la Campionatele Europene şi Mondiale atunci trebuie gândit un plan pe termen lung. Ca să arătam un baschet de calitate trebuie să aducem străini care sunt, din păcate, mai buni ca noi. Însă de asemenea încercăm programe prin care să promovăm baschetul. Avem nevoie de infrastructură ceea ce înseamnă terenuri şi avem marele avantaj faţă de toate celelalte sporturi că putem pune un panou pe orice 3 metri pătraţi şi putem da o variantă constructiva copiilor noştri de a se juca. De aici putem alege copii, talente care să facă performanţă. Performanţa intervine dupa 16-18 ani, nu putem vorbi de performanţă la nivel de baby-baschet sau mini baschet. Mi-aş dori ca toate şcolile să joace baschet, să joace şcolile între ele să fie o mândrie pentru copii să-şi reprezinte şcoala.

 

R : Care credeţi că va fi deznodamântul acestui sezon? Pe cine vedeţi în finală?

M.C. : Sincer m-aş bucura să vad Sibiul şi Clujul în finală. Ar fi ceva inedit şi ieşit din comun.  E greu de spus însă. Oricând se poate întampla orice.

 

: Când credeţi că echipa din Ploieşti ar putea fi detronată? Şi de către cine?

M.C. :  Când o sa avem nişte oameni care îşi doresc baschet foarte tare. Pentru că aşa cum sunt şi Alexandru Iacobescu şi ceilalti de la Ploieşti care sunt înnebuniţi după baschet. Din păcate nu-l respectă aşa mult cum îl respectăm noi, foştii jucători, dar îşi doresc foarte mult performanţa şi fac orice pentru a o obţine. Îşi fac treaba chiar bine, au un buget foarte mare. Dacă s-ar întampla şi în restul  ţării aşa, nu cred că o sa mai dureze mult.

 

R : Vă tentează o carieră de antrenor ?

M.C. : Nu m-a tentat niciodată. Mă tentează ceea ce sunt. De-asta am ales drumul acesta.

 

R : Încă deţineţi recordul la cele mai multe puncte marcate într-un meci – 75.  De ce credeţi că nu s-a mai găsit nimeni să vă egaleze sau depăşească recordul în campionatul românesc ?

M.C. :  Acum echipele sunt mult mai puternice şi mai egale. Dar cred că o echipă gen Asesoft, Cluj sau Sibiu , într-un meci cu o echipă mai slaba ar putea. E greu de răspuns la întrebare. În schimb celalalt record de 24 de aruncari reuşite de 3 puncte din 32 e şi mai greu de bătut.

 

R : La Sibiu suporterii au înfiinţat o asociaţie, editează o revistă, promovează baschetul în şcoli, au doborât un record mondial. Vă doriţi astfel de suporteri ?

M.C. :  Noi avem deja nişte suporteri foarte sufletişti care, din păcate sunt prea pretenţioşi. Ce mi-aş dori e să aiba organizarea sibienilor. Pentru că ce s-a facut la Sibiu a fost gândit bine, e bine ca suporterii să-şi vadă de treaba lor pentru a produce acel show. Până la urmă fenomenul de baschet oriunde în lume este un show, un spectacol care trebuie să aibă de toate. Şi la Sibiu suporterii fac diferenta, Sibiul e renumit şi datorită fanilor.

 

R : Ce le transmiteţi suporterilor sibieni ?

M.C. :  Să nu mai ia atât de personal ce se întâmplă şi se va întâmpla, să se gândească la faptul că întotdeauna există strategii dar eu unul voi respecta baschetul. Şi să înţeleagă că baschetul fără suporteri e ca un om fără suflet.

 

 

 

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 2219

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 32
2 U BT Cluj 31
3 SCMU Craiova 29
4 CSM Oradea 28
5 SCM Timisoara 25
6 BCM U Pitesti 24
7 Dinamo Bucuresti 8
8 Steaua Bucuresti 7


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin