ro

en

de


*** CSU Sibiu - SCMU Craiova 77 - 68 ***


WRAcademy

Interviu cu Adrian Voinescu 10.10.08

Salut Adrian. Spune-ne pe scurt cu ce te ocupi în momentul de faţă.

Momentan sunt tot jucătorul Rapidului. Am mai avut câteva alte oferte din ţară, dar le-am refuzat pentru că la momentul acela aveam o accidentare la genunchi şi nu ştiam cum va evolua. Între timp însă mi-am revenit şi sunt apt de joc. Dincolo de asta, continui jobul meu la Realitatea TV.

 

Care este situaţia la Rapid, având în vedere că finanţatorul Nikos Chlepas s-a retras cu o lună înainte de începerea campionatului?

Situaţia nu se prezintă deloc bine, practic nu mai avem niciun sponsor. Singurul suport financiar vine de la clubul Rapid, care ne va asigura deplasările şi baremele de arbitraj. Întreg lotul este format din juniori care înainte activau la echipa de divizia B sau alte echipe de juniori ale clubului. Echipa va fi condusă de pe bancă de către Victor Bulancea. În cazul în care erau bani, cel mai probabil s-ar fi adus un antrenor străin, iar Bulancea ar fi ocupat postul de director tehnic.

 

Care crezi că a fost motivul pentru care s-a retras finanţatorul?

În principal, motivul a fost lipsa de bani. Chlepas făcea rost de bani din diferite surse, până când a devenit prea dificil şi a renunţat. Pentru noi va fi extrem de greu să găsim alţi sponsori. Deşi se spune că în Bucureşti se învărt cei mai mulţi bani, cei care se decid să investească în sport, se duc în primul rând la echipele de fotbal.

 

Echipa are vreun obiectiv pentru acest sezon?

Ne vom lupta pentru evitarea retrogradării. Practic suntem în aceeaşi situaţie ca şi Oradea, dar avem şansa noastră, având în vedere că doar o echipă va retrograda în divizia B, după ce Vâlcea s-a retras din campionat. Din retur, dacă s-ar găsi un sponsor, s-ar putea încerca o redresare, dar pentru un sezon cât de cât reuşit e nevoie de cel puţin 200.000 euro.

 

Cum vezi noul sezon?

Eu spun că vom avea un campionat foarte echilibrat, cu un plus pentru echipele din Vest. Baschetul se dezvoltă mai mult acolo, în centrele de tradiţie, unde şi merge multă lume la meciuri, cum ar fi Sibiu, Cluj, Târgu Mureş, etc. În zona aia şi orgoliile sunt destul de mari, deoarece e o concentraţie mare de echipe bune, pe o arie geografică restrânsă (Sibiu, Mediaş, Tg. Mureş, Cluj).

 

Cine se va lupta cu Asesoft pentru supremaţie?

Mă aştept ca Asesoftul să nu mai domine atât de clar ca în alţi ani, cred că echipele puternice gen Sibiu, Cluj îi vor putea face faţă. În rest, cred că Tg. Mureş şi Timişoara vor face o figură frumoasă în acest sezon. Nu pot să spun dacă avem un campionat mai puternic sau mai slab ca anul trecut, pentru că au fost schimbaţi foarte mulţi jucători la mai toate echipele. Doar în retur vom putea face o analiză corectă, după ce loturile vor fi mai închegate.

 

Cum vezi campionatul ideal, ca şi număr de echipe?

Ideal ar fi un campionat cu 12 echipe, ceea ce nu înseamnă neapărat meciuri mai puţine. S-ar putea face de exemplu trei tururi în loc de două, cum se practică în alte ţări. Probabil federaţia a încercat să mărească numărul de echipe în ideea de a populariza baschetul în mai multe oraşe. Corect, o echipă de divizia A are o rezonanţă mult mai mare decât una de divizia B, dar momentan în România nu au cum să fie susţinute 14 echipe, din punct de vedere financiar.

 

Cum ţi se pare noua regulă, cu 7 străini în lot, dar maxim 4 în teren?

Nu mi se pare o regulă bună. Jucătorii români sunt în continuare dezavantajaţi. Puţinii tineri valoroşi nu vor prinde destule minute la echipele lor, şi astfel nu se vor putea dezvolta. De asemenea, s-ar putea forma o prăpastie între echipele care îşi permit 7 străini şi cele mai sărace.

 

Cum vezi echipele din Sibiu şi Cluj? Practic, în intersezon au avut o situaţie asemănătoare: şi-au păstrat antrenorul foarte valoros, însă au schimbat mulţi jucători.

Antrenorul are o răspundere mare în cazul acesta, deoarece el este cel care îşi alege jucătorii. În niciun sport de echipă, antrenorul nu poate fi o garanţie 100% că totul va merge ca pe roate. Sunt totuşi antrenori de mare valoare care pot oferi o oarecare siguranţă (spre ex. Mircea Lucescu la fotbal). După cum am mai spus, văd echipele din Sibiu şi Cluj luptându-se pentru titlu.

 

Ce părere ai despre noile cupe europene – Cupa Balcanică şi Cupa Europei Centrale? Participarea în aceste cupe va fi o povară sau un câştig pentru echipele româneşti?

Eu spun că orice experienţă internaţională este binevenită, mai ales că participarea în aceste cupe este (aproape) gratuită – se depune doar o garanţie la FIBA. Ideea a fost de a creea aceste cupe regionale, pentru a menţine costuri scăzute şi deplasări pe distanţe scurte. Astfel şi echipele care nu sunt foarte potente financiar îşi vor putea permite participarea. Eu cred că echipele bine pregătite nu vor avea nicio problemă din cauza acestor cupe, ci vor avea doar de câştigat.

 

Împotriva căror jucători îţi place să joci mai mult? Sârbi sau americani?

În primul rând, dacă vorbim de un jucător valoros, este dificil să joci împotriva lui, indiferent dacă e sârb, sau american, sau orice altceva. Împotriva jucătorilor de culoare de peste ocean e greu să joci, mai ales din cauza calităţilor fizice de care dau dovadă. Pe de altă parte, nu doar fizicul contează în baschet. Şi împotriva sârbilor e greu de jucat, au un alt nivel de disciplină şi de pregătire. În plus de asta, deja de la vârste mici au un orgoliu enorm, vor să câştige orice meci, indiferent cu ce metode. Din cauza asta, unii jucători sârbi par cam lipsiţi de fair-play, şi vor încerca des să-şi provoace adversarii pe teren.

 

Care a fost cel mai bun jucător împotriva căruia ai jucat vreodată în campionat?

Cel mai bun jucător împotriva căruia am jucat a fost fără îndoială Vladimir Kuzmanovic de la Asesoft Ploieşti. Avea o viziune a jocului foarte bună, şi în general îngloba toate calităţile necesare unui baschetbalist complet.

 

Cum vezi situaţia echipei naţionale?

La nivel de naţională, nu stăm deloc bine, practic generaţia actuală se află pe un drum fără ieşire, şi nu văd ce ar putea aduce bun în viitor. Eu aş fi renunţat la întreg lotul, şi i-aş fi lăsat pe cei de la generaţia U20 la naţionala mare. După ce adunau câteva meciuri jucate, sigur ar fi putut face o figură frumoasă.

 

Crezi că naturalizarea jucătorilor străini este o soluţie?

Naturalizarea străinilor din campionat nu poate fi o soluţie, pentru că o nouă regulă FIBA spune că putem avea în teren doar un singur jucător naturalizat. Cu un singur jucător nu am rezolvat nimic, pentru că în teren mai trebuie să avem patru români valoroşi.

 

Vrei să le transmiţi ceva fanilor sibieni?

Întotdeauna mi-a plăcut atmosfera de la Sibiu, deşi am asistat de câteva ori la evenimente care au dovedit că se mai pot îmbunătăţi multe la capitolul fair-play. Dar per total este o atmosferă foarte frumoasă, cum şi-ar dori-o orice echipă de baschet.

 

Alin Micu, Edgar Jozsa

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 2804

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 32
2 U BT Cluj 31
3 SCMU Craiova 29
4 CSM Oradea 28
5 SCM Timisoara 25
6 BCM U Pitesti 24
7 Dinamo Bucuresti 8
8 Steaua Bucuresti 7


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin