ro

en

de


*** CSU Sibiu - BC Timisoara 97 - 71 *** Sferturile Cupei Romaniei: CSU Sibiu - SCMU Craiova, miercuri, 13 martie, ora 18:15 - in direct la Digi Sport ***


WRAcademy

Interviu Ilie Mitea

Supranumit de multe ori „fanul nr. 1” al CSU, fostul prefect Ilie Mitea este o prezenţă nelipsită de la meciurile de baschet din Sala Transilvania. Într-un interviu în exclusivitate pentru CSU Fans Magazin, Mitea spune că nu Clujul dă ora exactă în baschet, dar şi că, fără Asesoft, baschetul românesc ar fi fost mai curat.Rep.: Cum aţi ajuns să iubiţi baschetul atât de mult? Vă mai aduceţi aminte de primul meci de baschet pe care l-aţi urmărit?

I.M.: Dacă aş vorbi de primele meciuri de baschet, mi-aş deconspira vârsta... Eu iubesc acest sport pentru că m-am trezit în copilărie cu mingea în mână. Am crescut alături de copii care îndrăgeau baschetul. Drept marturie stă faptul că de Mircea Vulc mă leagă o prietenie care a început în clasa I. S-a creat atunci o legătură între sport şi om. Eu vorbesc despre baschet cu pasiune şi dragoste. Nu contează numele jucătorului pe care îl urmăresc jucând, ci spectacolul oferit, iar baschetul oferă un spectacol nemaiîntâlnit în alte sporturi. Acest sport este pentru mine un crâmpei de bucurie eternă şi niciodată nu am suferit mai mult decât atunci când rezultatul unui meci a fost viciat de către arbitri. Sezonul trecut, când am pierdut împotriva Asesoftului, am plecat de la sală cu o tristeţe imensă, care m-a urmărit multe luni după aceea.

Rep.: A fost dificilă organizarea recordului de acum 3 ani? V-aţi mai implica încă o dată în organizarea unui astfel de eveniment?

I.M.: În momentul în care m-am întâlnit cu participanţii la record şi le-am văzut entuziasmul şi hotărârea, am simţit că se înfăptuia acolo o colectivitate, o frăţie şi am realizat că nimic nu este mai frumos decât să ajuţi astfel de tineri. Acest sentiment mi-a dat putere să strâng în jurul lor oameni dornici să-i ajute. Evenimentul s-a bucurat de susţinere şi de ajutor din partea multor oameni şi cred că acest lucru se va repeta ori de câte ori va fi nevoie. Eu, unul, sunt dispus să susţin de fiecare dată proiectele Asociaţiei Al 6-lea jucător.

Rep.: Prin programul naţional “Să creştem sănătos”, iniţiat de Federaţia Română de Baschet în grădiniţele din Cluj-Napoca, baschetul va deveni disciplină opţională. Ce părere aveţi despre această iniţiativă?

I.M.: În promovarea baschetului la nivel naţional, un rol mai important decât asociaţia Al 6-lea jucător nu a avut nimeni până acum. La Sibiu s-a promovat baschetul în şcoli, iar elevii au avut posibilitatea de a se întâlni cu jucătorii lui CSU Atlassib, s-a organizat un record mondial şi chiar a existat iniţiativa unui alt record, pe care din nefericire nu am mai dus-o până la capăt. După părerea mea, trebuie să ne întâlnim şi să vedem cum putem relua această idee superbă a celor 6 prieteni ai baschetului. Pentru mine, nu Clujul este cel care a dat ora exactă în promovarea baschetului, ci asociaţia Al 6-lea jucător, care a făcut mult mai multe pentru baschet decât oricine altcineva.

Rep.: Care este părerea dumneavoastră legată de arbitrajul românesc? Aş vrea să comentaţi acest aspect prin prisma faptului că CSU Asesoft Ploieşti şi-a retras jucătorii din All Star Game, protestând astfel împotriva arbitrajului.

I.M.: Dacă cei de la Asesoft Ploieşti nu ar fi existat în sportul românesc, baschetul ar fi rămas singurul sport nepătat, pentru că ei sunt maeştrii influenţării baschetului prin arbitraj. Acum îşi retrag jucătorii din All Star Game, însă ar trebui să ştie că cel ce seamănă vânt, culege furtună. Ei sunt cei care ne-au arătat de multe ori că nu contează cum joci, contează doar să câştigi.


Rep.: Ziarele titrau săptămâna trecută că CSU Atlassib a primit o sumă de bani de şase ori mai mică decât cea solicitată, de la autorităţile locale. N-ar trebui oare ca sportul sibian să se bucure de mai multă atenţie din partea autorităţilor?

I.M.: Acest sport merge încă la Sibiu datorită efortului depus de Mircea Vulc. Dacă el nu s-ar agita şi dacă nu s-ar zbate să atragă sponsori, acest sport ar fi dispărut de mult din primul eşalon al sportului sibian şi al sportului din România. Faptul că acest sport a supravieţuit este un merit al lui Mircea Vulc, al celor de la Universitate, al domnului Carabulea şi al Consiliului Local. Şi pe această cale trebuie să le mulţumim pentru că, fără baschet, câteva mii de oameni din Sibiu ar fi fost mai trişti. Când intru în sală, îmi este dragă toată lumea, îmi este drag să văd că sunt oameni care s-au cunoscut acolo şi care au rămas prieteni, îmi este drag publicul sibian, care este un bun cunoscător al fenomenului, un public exigent, care apreciază reuşitele prin aplauze, dar care dezaprobă vehement neprofesionalismul.
Ca să revin la întrebare, vreau să spun că oricât aş iubi baschetul, nu pot afirma că s-ar fi putut aloca mai mulţi bani pentrut CSU, având în vedere situţia economică actuală.

Rep.: Cum comentaţi rezultatele echipei din acest sezon?

I.M.: Domnul Mircea Vulc se străduieşte să aducă la Sibiu jucători de valoare, chiar dacă e din ce în ce mai greu din punct de vedere financiar. Sezonul acesta echipa s-a împrospătat prin venirea lui Justin Herndon, un pivot de clasă aşa cum Sibiul nu a mai avut niciodată şi care a schimbat jocul lui CSU sub panou.
Deficitar mi se pare însă felul în care echipa este condusă şi cred că antrenorul este mult prea tânăr pentru pretenţiile publicului sibian. Soluţiile găsite în alcătuirea echipei nu sunt întotdeauna cele mai bune, cele care să ne ducă spre victorie. Jucători aflaţi într-o formă fizică excelentă sunt scoşi de pe teren şi înlocuiţi de alţii care poate nu se flă într-o formă atât de bună. Au fost însă şi meciuri bune. De exemplu cel cu Timişoara, când echipa a fost unită şi soluţiile găsite au fost colective. O echipă bună nu trebuie să se bazeze pe calităţile individuale ale jucătorilor, ci pe omogenitate , pe jocul în echipă.
Ceea ce mi-aş mai dori foarte mult este ca jucătorii noştri americani să înţeleagă rivalitatea eternă dintre Sibiu şi Cluj. Pe noi, spectatorii, ne încearcă nişte sentimente şi nişte bucurii aparte atunci când învingem Clujul. O astfel de victorie rămâne pentru noi, suporterii, în istorie, pe când pentru jucători este probabil doar o altă victorie în palmares.

Rep.: Pe fondul jocului un pic dezorganizat al Sibiului s-au creat tensiuni între suporterii lui CSU şi antrenorul Dee Clavon. Ce părere aveţi despre această situaţie, având în vedere că este primul an de antrenorat al lui Dee?

I.M.: Eu l-am apreciat pe Dee ca jucător, însă nu înseamnă că un jucător complet este şi un antrenor complet. Ca jucător, nu am ce să-i reproşez, însă ca antrenor, mai are multe de învăţat. El este la primul an de antrenorat, pe când în campionatul românesc sunt antrenori de valoare, cu state vechi. El ar trebui să fie conştient că, alegând să vină antrenor la Sibiu, după ce a cunoscut valoarea publicului sibian, înseamnă că a crezut că poate să satisfacă exigenţele acestui public. Nu publicul este vinovat pentru tensiunile existente, ci cel care nu poate ţine pasul. Publicul sibian nu este unul de duzină şi nu poate fi păcălit atunci când vine vorba de valoare. De multe ori, când mă aflu în tribună, şi eu am impresia că mai am multe de învăţat de la aceşti oameni, pentru că mulţi dintre ei au sute de meciuri vizionate.

Rep.: Dată fiind situaţia, aţi dori să le transmiteţi un mesaj suporterilor sibieni?

I.M.: “O luptă-i viaţa, deci te luptă, cu dragoste de ea, cu dor”. Cine ştie, poate şi Coşbuc a fost un pasionat al baschetului. Doamne ajută!

 

de Anisoara Dutu / 20.03.2010

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 1601

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->
X-pert ( 20.03.2010 06:35 )
Mie personal imi face placere prezenta oamenilor ca dumneavoastra domnule Mitea.si ati punctat foarte bine situatia actuala.numai bine!

Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 36
2 U BT Cluj 36
3 CSM Oradea 34
4 SCMU Craiova 32
5 SCM Timisoara 29
6 BCM U Pitesti 26
7 Dinamo Bucuresti 13
8 CSO Voluntari 13
9 Steaua Bucuresti 12


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin