ro

en

de


*** CSU Sibiu - SCMU Craiova 77 - 68 ***


WRAcademy

Interviu - Mihai Corui

     Fost jucător al echipei sibiene, fost antrenor al echipelor BCM Târgu Mureş şi Gaz Metan Mediaş, momentan antrenor de copii în cadrul Clubului Baschet Club Together ( www.bctogether.ro ), Mihai Corui vorbeşte în CSU Fans Magazin despre drumul pe care l-a parcurs de la Sibiu la Târgu Mureş, precum şi despre viitorul baschetului românesc.

  

Rep: Care a fost începutul dvs. în baschet?

 

M.C. :  Ca junior, am început sub mâna celui mai prolific antrenor din România, prof. Octavian Şerban din Mediaş. De altfel, echipa din 1989 a Sibiului cuprindea în lotul de 12 jucători, nu mai puţin de 9 medieşeni formaţi de el, caz într-adevăr interesant. Îi mulţumesc profesorului Şerban pentru întreaga dragoste şi pricepere pe care a arătat-o de-a lungul întregii sale vieţi. Acest OM este un om extraordinar, cum rar există sau a existat în România. El a format jucători mari ai României pe bandă rulantă, cu un talent şi un profesionalism ieşite din comun. Acest om merită o recunoaştere publică asupra întregii sale cariere. 

 

Rep : Câteva cuvinte despre perioada care v-aţi petrecut-o ca jucător în Sibiu.

 

M.C. : Am terminat junioratul la Mediaş şi am jucat imediat după efectuarea stagiului militar (Sibiu-infanterie) la CSU Balanţa Sibiu. Am avut ocazia frumoasă de a juca sub culorile galben-albastre, în perioada 1988-1994. Îmi aduc aminte cu plăcere ce am simţit atunci: mândrie, curaj, dragoste faţă de baschet şi mai ales faţă de oamenii care ne susţineau. Sub comanda antrenorilor de atunci, prof. Flaviu Stoica şi Mircea Vulc, am reuşit să punem bazele unei echipe ce avea să fie mulţi ani în vârful ierarhiei baschetului românesc. Echipa de atunci cuprindea nume ca: Ghiţa Dăian, Apostu Florin, Klaus Herberth, Johan Bretz, Dorin Bleahu, Muntean Claudiu, Marcel Ţenter, Benjamin Pelger, Kinces Attila, Tordai Elemer şi alţii. Încă păstrez o fotografie pe un calendar făcut atunci în faţa "Casei Armatei" cu întreaga echipă (1989). Vreau să zic că fără istorie proprie, nu există prezent sau viitor pentru un club.

Cu această distribuţie de jucători, echipa a crescut imediat şi am reuşit să pătrundem pe locul 3, acolo unde doar Steaua Bucureşti şi Dinamo îşi disputau supremaţia. Ţin să menţionez că a fost un sezon excepţional şi în acelaşi an (1989), am reuşit victorii împotriva ambelor mari cluburi bucureştene. Era o premieră pentru acele vremuri. Îmi aduc aminte cu plăcere de aceste momente din viaţa mea. Ţin să precizez că publicul sibian a fost absolut minunat, am trăit împreună cu el momente de frumoasă glorie sportivă.

Sibiul este acum un centru modern de baschet datorită multor persoane dedicate şi perseverente care au adus de-a lungul anilor munca lor spre progresul acestui frumos club universitar.

  

Rep : Cum aţi ajuns la Târgu Mureş? Care a fost parcursul dvs. până la Târgu Mureş?

 

M.C :  În drumul carierei mele de jucător de baschet, paşii m-au purtat până la urmă la Târgu Mureş, oraşul pe care îl iubesc şi care mă găzduieşte deja de 13 ani. Aici am avut contribuţii la promovarea şi formarea echipei B.C.M. Târgu Mureş. Câteva sezoane am fost antrenor şi vicepreşedinte al acestui club reprezentativ al oraşului. În toată această perioadă petrecută la Târgu Mureş, am învăţat enorm ca şi antrenor, conducător de club şi simplu om. Practic, m-am pregătit pentru viaţă, bucurându-mă de compania şi priceperea altor oameni cu care am lucrat la clubul B.C.M. Acel club este al oraşului Târgu Mureş. Eu am fost doar un umil, dar totuşi mândru, formator de caractere.

După demisia mea din 2008 din conducerea clubului BCMureş, am activat timp de 6 luni ca antrenor principal la Gaz Metan Mediaş. Am găsit acolo oameni minunaţi şi foarte ambiţioşi. Formaţia din Mediaş este, alături de cea a Sibiului, o pretendentă la întâietatea în clasament

Rep : Acum, trecând la clubul BC Together Mureş ( www.bctogether.ro )... de unde această idee?

M.C : În anul 2009 mi-am propus să încerc ceva nou pentru mine, să antrenez copii. Poate a fost timpul să fiu propriul meu stâpăn. Clubul Baschet Club Together este încununarea cu succes a atâtor ani în care m-am perfecţionat şi şlefuit continuu, plus că este ceva nou şi captivant. Am ajuns în sfârşit faţă în faţă cu baschetul nealterat, pur şi frumos. Munca alături de copii mi-a arătat o faţetă nouă a lumii. Am ajuns, după 2 sezoane împreună cu aceşti micuţi baschetbalişti, să constat un lucru absolut surprinzător: nu este atât de important cât de multe cunoştinţe şi ani de experienţă în baschet şi viaţă dai spre aceşti copii, ci cât de multe ai de învăţat de la ei. Baschetul este parte din viaţă şi este inventat ca să ne amuze şi să ne producă plăcere. Ingredientul cel mai important în tot acest proces e entuziasmul. Acel sentiment de descoperire perpetuuă, de aventură care ne animă ori de câte ori facem ceva durabil, sănătos şi plin de fantezie creativă.

 Rep : Care sunt obiectivele pe termen lung şi scurt ale acestui club?

M.C. : Planurile noastre de viitor sunt să fim sănătoşi, veseli şi creativi în continuare. Dorim să atragem pe drumul sportului şi mişcării sportive cât mai mulţi copii, deoarce ei nu mai au alternative sănătoase de viaţă. Calculatorul, jocurile video şi televiziunile ni-i răpesc parcă pe nesimţite de lângă noi. Avem datoria să fim părinţi conştienţi şi să venim cu alternative sănătoase de viaţă pentru copii. În fond şi la urma urmei, suntem responsabili de generaţiile României viitoare.

Rep : Trecând în sfera Campionatul Naţional de Baschet, care este părerea dvs. referitoare la acest început de campionat?

M.C. : Trebuie să mărturisesc că nu am fost aşa de atent la Campionatul Naţional Divizia A. Pur şi simplu, am deocamdată alte priorităţi în viaţă, însă totuşi pot emite o părere pertinentă. Calitatea campionatului este constant modestă. Această tendinţă persistă de câţiva ani, Federaţia Română de Baschet, cât şi oamenii de sport din judeţe se preocupă prea puţin de esenţa problemelor şi ambalează în “staniol strălucitor” divizia A. Realele minusuri sunt la cea mai de jos treaptă a piramidei, la copii. Cred că prea multe nu se vor schimba în divizia A. Indiferent cine va câştiga campionatul în acest sezon, 2010-2011, baschetul românesc are încă deficienţe mari. În primul rând nu există un plan pe termen lung al Federaţiei Române de Baschet în ceea ce priveşte baschetul românesc, prognoza pentru viitorul nostru în acest sport la nivel european e greu de anticipat. Federaţia Română de Baschet are nevoie de un aer proaspăt, de idei noi, de curaj şi pasiune, acest lucru este cert.

Rep : Aţi participat la turneul de baschet pentru juniori, de la Sibiu, organizat de clubul WhiteSnakes. Cum vi s-a părut organizarea, echipele care s-au prezentat?

M.C. : Am venit la Sibiu cu 3 echipe de câte 17 sportivi. Mulţumesc organizatorilor pentru primirea făcută. Chiar dacă sunt la început în peisajul baschetului românesc, ca şi club sportiv, au avut curajul să organizeze un astfel de turneu de jocuri, care a avut real succes. Copiilor li s-au făurit amintiri frumoase şi şansa să se confrunte între ei, să se cunoască şi să stabilească prietenii. În fond şi la urma urmei, noi, cei care conducem echipe de copii, trebuie să ne gândim, dincolo de rezultatele trecătoare, la sănătatea fizică, mintală şi sufletească a acestor copii.

 Rep : Un mesaj pentru suporterii sibieni.

M.C. : Vă mulţumesc pentru entuziasmul vostru şi pentru dragostea voastră pentru baschet, pentru corectitudinea şi cinstea voastră de-a lungul anilor. Clubul vostru din Sibiu, dar chiar şi cel medieşean, au noroc cu dumneavoastră şi nu invers, să nu uitaţi! Constituiţi elita suporterilor din baschetul românesc, alături de cei din Timişoara, Mediaş, Cluj, Târgu Mureş, Oradea etc. Vă stimez pentru fairplay-ul de care aţi dat dovadă la fiecare partidă, câştigată sau pierdută, de către echipa dumneavoastră, indiferent de circumstanţe. Dacă dumneavoastră sunteţi aşa cum sunteţi, adică minunaţi, atunci nu uitaţi că manifestările dumneavoastra frumoase rămân pe retina ochilor copiilor noştri, îi educă şi le insuflă curaj. Respect şi admiraţie pentru tot ce faceţi! Vă iubesc şi mă mândresc că odată am jucat şi locuit în Sibiu. Mulţumesc redacţiei revistei CSU Fans Magazin pentru oportunitatea de a scrie câteva cuvinte pentru a fi citite de către cel mai cunoscător public de baschet din România, publicul sibian.

Oana Lăţa/16.11.2010

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 2094

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->
Rozalia-Maria Muste ( 04.11.2012 05:43 )
Felicitari, Mihai Corui !
Am si eu un baiat al carui antrenor si model a fost, un om adevarat, iubit de copii, un sportiv de exceptie.
Numai realizari !

Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 32
2 U BT Cluj 31
3 SCMU Craiova 29
4 CSM Oradea 28
5 SCM Timisoara 25
6 BCM U Pitesti 24
7 Dinamo Bucuresti 8
8 Steaua Bucuresti 7


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin