ro

en

de


*** CSU Sibiu - SCMU Craiova 77 - 68 ***


WRAcademy

Interviu Bogdan Popescu

Articol preluat din CSU Fans Magazin Nr. 76

Rep.: Cum te simţi după seria de accidentări care te-au ţinut departe de teren?

B.P.: Acum mă simt bine. N-am mai avut probleme, iar cu noul antrenor sper să prind cât mai multe minute în teren.

Rep.: Cum vezi baschetul în prezent faţă de cum îl vedeai la 20 de ani?

B.P.: Este greu de spus, s-au schimbat multe în acest răstimp. Când aveam 20 de ani nu erau jucători străini în Divizia A. Între timp, aceştia au apărut, au crescut nivelul jocului, dar reversul medaliei este că jucătorii români au fost tot mai puţin solicitaţi, iar cei tineri au jucat şi joacă mai puţin. Acum 10-12 ani, jucătorii români tineri prindeau echipele şi căpătau experienţă, acum acest lucru se întâmplă rar sau, la unele echipe, deloc.

Rep.: Avem o situaţie: un jucător de 18-20 de ani din lotul unei echipe prim divizionare prinde foarte puţine minute de joc. Ce l-ai sfătui? Cum l-ai îndruma?

B.P.: Să muncească mai mult decât oricine din echipă. Divizia A este un prim pas spre o carieră adevărată. Dacă te faci remarcat aici, ai posibilitatea să joci în campionate mai puternice. La vârsta asta sunt multe portiţe care se pot deschide, chiar dacă nu joci constant deocamdată. Dacă munceşti e imposibil să nu progresezi şi, implicit, să joci. E greu, mai ales dacă ar fi să compar cu situaţia generaţiei mele, care a avut ocazia să joace încă de foarte tânără în prima divizie, dar avem trei exemple chiar în echipa noastră. Sunt jucători care nu intrau nici măcar la antrenamente, ci făceau alergări şi exerciţii de forţă pe margine, dar acordându-li-se încredere şi sprijin, au ajuns acum să evolueze în prima echipă, deşi lotul este valoros - am putea alinia chiar două echipe valoroase. Se văd progresele pe care le-au făcut, nu doar pe plan baschetbalistic, ci şi pe plan fizic şi, mai ales, mental. 90% din ceea ce este ca jucător este în mintea sportivului, iar la nivelul mentalităţii şi abordării jocului de baschet se văd cele mai mari progrese.

Rep.: Care crezi că au fost atuurile care te-au propulsat în lumea bună a baschetului?

B.P.: Nu am fost nici foarte îndemânatic, nici foarte rapid, nici foarte înalt. Tot ce am obţinut a fost de pe urma muncii depuse, o muncă de câine. La asta se adaugă portiţe deschise şi îndrumările bune pe care le-am primit. Consider că mai am multe de învăţat, chiar şi la 32 de ani.

Rep.: Ai prins vechea echipă a Stelei, cu Ardelean, Voinescu, Pălâi, Săftescu şi ceilalţi. Ca bucureştean, mergeai la meciurile Stelei? Cu ce gânduri intrai în sala de baschet în zi de meci?

B.P.: Am prins şi echipa Sibiului şi chiar am jucat în sala mică. Noi îi spuneam “abator”, la voi se numea “aprozar”. Îmi amintesc de generaţia aceea şi de alţi jucători mai vechi ai Stelei, dar şi ai altor echipe. Pe atunci, “bătrânii” echipei îi ajutau pe cei tineri, le dădeau sfaturi, le dădeau indicaţii de joc, iar aceştia din urmă ajungeau să le ia locul în echipă. Desigur, asta face parte din sport şi erau mici supărări, dar binele echipei este mereu pe primul plan. Copil şi junior fiind, nu pot spune că am frecventat sălile de baschet ca spectator, pentru că nu îmi permitea programul, eu făcând şi atletism. Sigur, baschetul avea o atracţie specială şi visul de a juca la nivel înalt s-a conturat pe parcurs. Părinţii mei, şi ei foşti sportivi, m-au susţinut şi m-au împins de la spate, aşa că după juniorat am luat drumul Americii pentru a juca în colegiu. Acolo am înţeles cu adevărat ce înseamnă să “munceşti” baschet. Sper că într-o bună zi să se ajungă la fel şi la noi.

Rep.: Crezi că Steaua de acum se poate ridica la performanţele clubului de acum 20 de ani?

B.P.: Fiind stelist de mic, îmi doresc acest lucru. Este foarte mult de muncă şi nu mă refer doar la jocul de baschet în sine, ci la multe alte lucruri care pornesc de la infrastructură şi practic nu se opresc, pentru că mereu apar lucruri noi. Prezenţa în cupele europene a fost o experienţă extraordinară. Am luptat cu echipe cu bugete imense (Dinamo Moscova are jumătate din bugetul tuturor echipelor de la noi) şi am reuşit să câştigăm toate meciurile de acasă. La nivelul acesta, este foarte greu să câştigi în deplasare. La nivel naţional, cred că adjudecarea titlului de campion poate fi un pas important pentru noi, în scopul nostru de a clădi o echipă puternică. Chiar vorbeam cu colegii mei, Stănescu şi Căruţaşu, pe tema asta. Gilă (Căruţaşu) a câştigat titluri naţionale pe unde a trecut, Stănescu şi cu mine nu avem nici unul. Sper să îl urmăm acum pe Gilă şi să devenim şi noi campioni. Ar fi o cărămidă pusă la baza solidă pe care ne-o dorim în viitor, mai ales în conjunctura economică actuală.

Rep.: Cu care dintre adversarii tăi de-a lungul timpului ai rămas în relaţii de prietenie?

B.P.: Cu toţi românii de la lot. Ne cunoaştem de la juniori şi s-a creat o altfel de relaţie decât s-ar putea forma la o echipă de club. Sunt mulţi şi nu vreau să-l uit pe vreunul, astfel că nu îi enumăr acum. Mai păstrez legătura şi cu foşti coechipieri americani sau europeni cu care am jucat în aceeaşi echipă. Mai corespondăm şi ne urmărim traseul sportiv.

Rep.: Cu ce gânduri abordezi meciul de la Sibiu?

B.P.: Din experienţa proprie, ştiu că meciurile de la Sibiu sunt extraordinar de grele. Pe terenul din Sibiu se câştigă foarte greu. Domnul profesor Mircea Vulc suferă foarte mult când echipa pierde şi ştiu cât de mult se implică la echipă. De asemenea, publicul este unul avizat şi ştie să facă galerie. Cu toate astea, vreau să dăm 100% din noi şi să ieşim învingători de pe teren.

Rep.: Ce le transmiţi suporterilor sibieni prin intermediul revistei?

B.P.: Să fie cum sunt ei de obicei. Noi, jucătorii, avem nevoie de un asemenea public, ca în Sibiu şi în Ardeal. Atunci ne simţim cu adevărat sportivi, când sala este plină şi scandează, chiar dacă împotriva noastră. Avem nevoie de aşa un public şi e foarte bine că, la Sibiu, el există de mulţi ani. Fanii adevăraţi sunt acolo chiar dacă echipa câştigă sau pierde. Să vină cât mai mulţi la sală, să fie mai gălăgioşi, mai “nebuni”!

Calin Gavozdea/03.02.2011, foto: www.bcsteaua.ro

 

NOTA: Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 1590

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 32
2 U BT Cluj 31
3 SCMU Craiova 29
4 CSM Oradea 28
5 SCM Timisoara 25
6 BCM U Pitesti 24
7 Dinamo Bucuresti 8
8 Steaua Bucuresti 7


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin