ro

en

de


*** CSU Sibiu - BC Timisoara 97 - 71 *** Sferturile Cupei Romaniei: CSU Sibiu - SCMU Craiova, miercuri, 13 martie, ora 18:15 - in direct la Digi Sport ***


WRAcademy

Interviu Florin Nini

    Articol preluat din CSU Fans Magazin Nr. 76

“Baschetul te învaţă să fii lider” Tânărul antrenor secund al Stelei explică nivelul baschetului intern şi oferă soluţii viabile pentru creşterea nivelului lui şi totodată ne arată că baschetul nu este un simplu sport ci un mod de viaţă, dar şi o şansă în viaţă. Florin Nini este unul din acei oameni rari care nu se mulţumesc doar cu propriul succes ci încurajează iniţiativele şi hărnicia, oferind înzecit nu doar baschetului ci şi societăţii ceea ce el a primit la rândul lui prin sport.

Rep.: Cum s-a făcut trecerea de la juniorii din Galaţi la seniorii de la Steaua?

F.N.: Din punct de vedere profesional, destul de uşor, dar sentimental foarte greu pentru că am lăsat în urmă o muncă de 10 ani plină de satisfacţii şi succese. Dar, aşa cum le spun elevilor mei, trebuie să tindem permanent spre mai sus, iar trecerea de la munca cu copiii şi juniorii la cea cu seniorii este o etapă firească în cariera unui antrenor. Mi-am dorit să lucrez la acest nivel, astfel încât propunerea clubului Steaua m-a convins că este momentul să fac acest pas.

Rep.: Cine se ocupă de clubul Phoenix cât timp sunteţi antrenor la Steaua?

F.N.: Nu îmi fac probleme pentru asta pentru că în club sunt 5 antrenori care au grijă ca la fiecare nivel de vârstă să existe continuitate. Nu doar prezentul este asigurat, ci şi viitorul prin prisma faptului că avem în club doi tineri care s-au format ca sportivi la noi în club şi acum îi ajută pe antrenori. Noi în sprijinim şi le oferim posibilitatea să înveţe şi să se perfecţioneze în activitatea pe care şi-au ales-o.

Rep.: Ce s-a întâmplat cu visul dumneavoastră de a promova o echipă din Galaţi pe prima scenă a baschetului românesc?

F.N.: Sigur că mă gândesc la acest lucru, nu am renunţat la acest vis. Ca peste tot, ne confruntăm acum cu probleme financiare, dar asta este cea mai mică problemă în Galaţi. Cea mai mare problemă este lipsa infrastructurii. Galaţiul nu deţine o sală la standardele cerute în prima divizie, astfel încât visul de a avea o echipă pe prima scenă baschetbalistică a ţării este încă destul de îndepărtat. La clubul Phoenix şi Liceul cu Profil Sportiv Galaţi cu care colaborăm, apar talente, există continuitate şi se poate interveni oricând pentru a se realiza promovarea. Noi am şi lansat un proiect “Donează pentru sala din oraşul tău” şi dorim să accesăm şi fonduri europene pentru aceasta. Aş recomanda acest tip de proiect oricărui oraş din ţară, în acest fel se poate primi feedback-ul autorităţilor locale în materie de sport. Totul trebuie făcut pas cu pas şi ca să ai, trebuie să dai, iar prin acest proiect încercăm să sensibilizăm nu doar potentaţii financiari locali ci şi oamenii simpli. Un calcul făcut de noi ne-a relevat faptul că dacă fiecare locuitor al Galaţiului ar cotiza lunar 0,5 € am putea strânge suma necesară în trei luni.

Rep.: Cum se vede baschetul românesc din perspectiva unui gălăţean, oraş care nu este reprezentat la nivel de seniori pe prima scenă?

F.N.: Chiar dacă în Galaţi nu avem echipă de prima divizie, urmăresc de mult timp cu mare atenţie ce se întâmplă în campionat, iar din punct de vedere calitativ este oscilant. Anul acesta s-au egalizat valorile, nu spun că au crescut. Există o luptă acerbă pentru playoff şi sunt convins că din retur se va ascuţi lupta pentru primele locuri astfel încât şi cea pentru titlu să fie foarte aprigă. Îmi doresc ca această luptă să se ducă doar pe plan sportiv până la final.

Rep.: Care sunt concluziile dumneavoastră asupra evoluţiei echipe la finalul turului de campionat?

F.N.: Cu toate că avem trei înfrângeri, analiza este una pozitivă. Din fiecare înfrângere am învăţat, iar rezultatele au fost cele aşteptate. Sperăm ca după pauza de iarnă să fim mai puternici.

Rep.: Credeţi că noua echipă Steaua este capabilă să reînnoade şirul performanţelor din trecut?

F.N.: Aceasta este deja o presiune suplimentară pe care o simţim. Ştim ce înseamnă “brand-ul” Steaua şi înţelegem ce înseamnă să facem parte din el. Vom munci pentru a concretiza ceea ce ne-am propus şi pentru a duce mai departe tradiţia clubului.

Rep.: Cum abordează echipa Steaua meciul de azi?

F.N.: Sibiul îmi place în mod deosebit în special din punct de vedere sportiv. Am participat la stagii de pregătire cu loturile naţionale la Sibiu şi am văzut şi simţit ce înseamnă susţinerea publicului. Echipa voastră este puternică prin suporterii ei, prin tradiţie, iar meciul va fi unul foarte dificil. Noi tratăm meciul cu toată seriozitatea şi sperăm să fim victorioşi la finalul lui.

Rep.: Ca un foarte bun cunoscător al baschetului juvenil românesc, cum priviţi viitorul acestui sport la nivel de echipă naţională?

F.N.: Potenţial uman există. Sunt jucători talentaţi şi dornici să facă performanţă. Problema cea mai mare apare la metodica de pregătire. Sistemul de pregătire trebuie schimbat, iar acest lucru trebuie conştientizat de toţi cei implicaţi în fenomen. O altă problemă este infrastructura. În străinătate, meciurile se joacă în săli de 5-7000 de locuri, iar tinerii jucători români nu sunt obişnuiţi cu asta. Am avut situaţii în care copiii analizau şi admirau sala în prima zi, nereuşind să se concentreze la joc. Neavând aceste dotări, trebuie să compensăm. De aceea sunt adeptul turneelor şi stagiilor de pregătire în locuri care oferă exact condiţiile marilor competiţii. În condiţiile perfecţionării metodelor de antrenament şi a unei infrastructuri bune consider că în 8-10 ani România poate ajunge în grupa valorică A şi să se menţină acolo.

Rep.: Care este ţelul dumneavoastră ca antrenor?

F.N.: Atât ca antrenor cât şi ca om îmi doresc să fiu performant. E foarte important ce las în urmă şi îmi doresc să fac paşi înainte. M-aş bucura să pot egala performanţele de la juniori şi la seniori. Doresc să îmi las amprenta asupra tinerilor jucători, să îi învăţ cum să se adapteze la cerinţele marii performanţe şi, desigur, îmi doresc să am continuitate şi rezultate la loturile naţionale.

Rep.: Cum reuşiţi să împăcaţi cariera de antrenor cu cea de asistent universitar şi cea de preşedinte al Colegiului Antrenorilor? Ce presupune cea din urmă calitate?

F.N.: Mi-am întrerupt cariera universitară pentru a putea obţine performanţe ca antrenor. În ceea ce priveşte cea din urmă calitate, aceasta se îmbină foarte bine cu munca de la echipă. Trebuie să studiez, să perfecţionez programe de antrenament şi acum lucrez împreună cu colegii mei la un nou concept unitar de antrenamente. Avem nevoie de informare asupra celor mai bune moduri de pregătire, este nevoie de mai multe stagii de pregătire a antrenorilor. Doresc să putem implementa o linie comună astfel încât să nu se mai lucreze în atâtea direcţii diferite într-un mod scolastic. Trebuie să eliminăm tipul de antrenament “după ureche” pentru a putea obţine performanţă. Nu acuz nici un antrenor pentru că fiecare încearcă să îi înveţe bine pe elevii lui, dar sunt convins că un concept unitar cu direcţii precise va fi de mare ajutor atât antrenorilor cât şi sportivilor de la cele mai mici niveluri până la seniori. Este un proiect mare, iar rezultatele se vor vedea în 3-4 ani.

Rep.: Ştiu că în Galaţi există un proiect de formare a unei echipe de tineri proveniţi din centre instituţionalizate. Cum se desfăşoară acest proiect? În ce stadiu a ajuns şi care e finalitatea lui?

F.N.: Acest proiect numit “O minge + un prieten” se finalizează luna aceasta. La început am căutat să aducem copii din centre de plasament şi nu numai în sala de antrenament, să se cunoască, i-am învăţat să socializeze pentru că baschetul nu este doar un sport. S-a făcut omogenizarea cu grupe de vârstă de 13-15 ani, iar finalitatea a fost dobândită deja prin includerea a 5 copii în grupele de performanţă. Prin acest proiect am reuşit să smulgem aceşti copii din medii sociale nefavorabile şi prin baschet să le oferim o şansă pentru viaţă. Ne dorim ca aceşti copii cu care am lucrat şi vom lucra în continuare să se integreze în societate, iar baschetul să fie doar punctul de plecare pentru aceasta. Ne dorim ca acest proiect să aibă continuitate. Vom vedea în ce măsură acest lucru este posibil. Şi pentru noi a fost o lecţie din care am avut multe de învăţat. Baschetul te învaţă să fii un lider, dar totodată nu înseamnă doar performanţă ci şi integrare. Extrapolând, un exemplu în acest sens este Alex Stanciu, actualul manager al clubului Phoenix. El provine din rândul copiilor pe care i-am antrenat şi cea mai mare dorinţă a lui exprimată sincer a fost să conducă acest club. Am apreciat acest lucru şi l-am susţinut, l-am îndrumat, iar acum, la aniversarea de 10 ani a clubului Phoenix, el se va ocupa de organizarea Galei Campionilor în cadrul căreia fiecare sportiv valoros plecat de la clubul nostru va primi o steluţă cu numele lui ca semn de recunoaştere pentru munca depusă în timp şi contribuţia adusă la succesele echipelor clubului. Aşa cum Alex şi-a găsit un drum în viaţă prin baschet, la fel copiii cuprinşi în proiectul nostru au această şansă.

Rep.: Ce transmiteţi fanilor sibieni de baschet prin intermediul revistei CsuFansMagazin?

F.N.: Îi felicit pentru tot ceea ce au făcut până acum pentru baschet. Dragostea lor pentru acest sport nu are limite şi mă voi bucura la fiecare iniţiativă şi reuşită a lor.

Calin Gavozdea/03.02.2011, foto: www.bcsteaua.ro

NOTA: Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 1600

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 36
2 U BT Cluj 34
3 CSM Oradea 32
4 SCMU Craiova 31
5 SCM Timisoara 28
6 BCM U Pitesti 26
7 Dinamo Bucuresti 12
8 CSO Voluntari 11
9 Steaua Bucuresti 10


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin