ro

en

de


*** CSU Sibiu - SCMU Craiova 77 - 68 ***


WRAcademy

Interviu Costel Moscalu

Interviu preluat din CSU Fans magazin Nr. 81

   Costel Moscalu: “Sper ca Sibiul să găsească oamenii potriviţi pentru a lupta pentru titlu” Antrenorul Politehnicii Iași crede că Sibiul se află pe un loc nemeritat și le urează sibienilor să găsească pe viitor oamenii care să ducă echipa spre un nou titlu de campioană. Costel Moscalu, fost jucător de națională, vorbește, pentru CSU Fans Magazin, și despre cât de greu le este românilor în Divizia A, dar și despre problemele pe care le are baschetul din capitala Moldovei.

Rep.: Ce s-a întâmplat la Iaşi cu baschetul, atâta timp cât acesta nu a mai avut reprezentantă în Divizia A?

C.M.: Baschetul nu a dispărut din Iaşi atâta timp cât nu a avut reprezentantă în Divizia A, ci s-a luptat să menţină echipa, a căutat să crească în valoare. Noi am făcut faţă diviziei secunde, dar aici sunt alte pretenţii. La acest nivel, noi am avut mereu condiţii mai slabe de pregătire şi de susţinere din partea factorilor de decizie din oraş. Eu am mai spus-o, Iaşiul nu este pregătit să susţină o echipă în prima divizie. Eu îmi doresc foarte mult ca situaţia să se schimbe, dar semnele nu sunt prea bune.

Rep.: Cum au primit iubitorii sportului din Iaşi revenirea pe prima scenă baschetbalistică?

C.M.: Publicul este cel mai bun critic. El îşi doreşte spectacol. Am reuşit câteva meciuri frumoase pe teren propriu, victoria în faţa CSM-ului din Bucureşti şi un meci strâns împotriva campioanei, dar lupta noastră se dă pentru evitarea retrogradării. Asta ne interesează şi publicul înţelege situaţia, este un bun cunoscător al fenomenului. Îmi doresc să vină cât mai mulţi spectatori să ne susţină la meciuri, dar pentru asta trebuie să facem spectacol şi să avem rezultate.

Rep.: Aţi fost coşgheter al României, căpitan al echipei naţionale, aţi participat la All Star Game. Care este cea mai plăcută amintire legată de baschet?

C.M.: Cele mai mari satisfacţii au fost promovarea, în anul 1983, la echipa de seniori în Divizia A şi convocarea la lotul naţional de juniori, iar mai târziu câştigarea medaliei de bronz cu echipa Iaşiului, singura medalie a baschetului de aici. Pe acestea le numesc cele mai mari bucurii. Sigur, au fost şi cele enumerate de dumneavoastră, dar nu se ridică la nivelul lor pentru că au fost obţinute în condiţii speciale, la vârste mici şi au fost evenimente care mi-au marcat decisiv cariera. Ca antrenor, promovarea echipei în prima divizie este cea mai frumoasă amintire.

Rep.: Puteţi face o paralelă între baschetul anilor ’90 şi cel de acum?

C.M.: Baschetul de acum este influenţat de jucătorii din afara graniţei. Se axează mult pe calităţile native, pe jocul fizic, ceea ce nu era cazul atunci. Acum 20 de ani se punea accent pe măiestrie, acum pe forţă şi viteză. Aducând jucători străini, îţi imaginezi că şi jucătorii români vor deveni mai valoroşi, dar în actualul sistem, românii nu apucă să se confrunte cu străinii, pentru că nu prind loc în teren. Poate pentru cei mici să fie un avantaj, pentru că văd în faţa lor jucători de asemenea nivel, dar românii primesc mai puţine şanse de joc în condiţiile acestea.

Rep.: Cum se împacă antrenorul Moscalu cu... jucătorul Moscalu?

C.M.: Cel mai greu. Mulţi foşti jucători nu se împacă cu meseria de antrenor. Mă lovesc de nişte lucruri pe care nu le-am mai întâlnit, sunt situaţii diferite sau puncte de vedere diferite faţă de cele ale unui jucător. Ca antrenor, ai 12-15 jucători, fiecare cu personalitatea şi problemele lui şi nu mai poţi rezolva un meci luând jocul pe cont propriu. Trebuie să găseşti soluţiile cele mai bune în cel mai scurt timp. Consider că pot să îi stăpânesc pe jucătorii mei. În ceea ce îl priveşte pe băiatul meu, acesta a renunţat la baschetul de performanţă, iar Florin Moscalu nu este rudă cu mine, este doar o coincidenţă de nume.

Rep.: Ce a însemnat venirea lui Brice Kabengele la echipă? Este jucătorul care lipsea pentru a vă putea bate de la egal la egal cu orice echipă din campionat?

C.M.: Venirea lui Brice a fost încununată de succesul în faţa echipei CSM. Este al treilea jucător al nostru cu calităţi individuale de excepţie şi ne este de mare ajutor. Chiar şi aşa, pentru unii componenţi ai echipei, nivelul acesta este prea înalt. Nu o spun cu răutate sau ca o scuză. Din contră, consider că dacă ar evolua doar jucători români în campionat, am avea o echipă frumoasă, cu care nu mi-ar fi teamă să joc, indiferent de adversar. Din păcate, la acest nivel, străinii fac diferenţa, iar noi nu avem suficienţi oameni.

Rep.: Credeţi că Iaşiul are resurse pentru a lansa un jucător de talia lui Burlacu sau a dumneavoastră? Există o preocupare pentru copii şi juniori în cadrul clubului?

C.M.: Calitatea moldoveanului este de a munci, de a pune osul. Avem doi tineri jucători cu potenţial, Vlad Popovici şi Vlad Cobzaru, ambii cu convocări la loturile naţionale. Noi îi creştem, după care ei sunt cumpăraţi de echipe mai bine situate financiar, pentru că noi nu avem resurse de continuare a muncii depuse până la acest punct. Avem secţii de baschet cu echipe de toate nivelurile de vârstă, există cluburi private în oraş. Diferenţa dintre nivelul juniorilor şi cel al seniorilor de primă divizie este foarte mare, de aceea şi trecerea de la un nivel la altul este deosebit de dificilă. Eu aş opta pentru o divizie de tineret care să facă legătura între cele două niveluri.

Rep.: Cu ce gânduri abordează echipa dumneavostră meciul de la Sibiu?

C.M.: Nu ştiu dacă mă pot bate pentru victorie în meciul de la Sibiu. V-am spus mai devreme că ne batem cu Miercurea Ciuc şi Braşov. La acest meci vreau să pun la punct aspecte tactice şi fizice şi vreau să îi liniştesc pe jucători, care trec printr-o perioadă mai grea. Cel mai mult m-aş bucura să văd că sunt sprijinit în demersurile mele, iar atunci ne-am putea concentra doar pe baschet.

Rep.: Vă rog să transmiteţi un mesaj iubitorilor de baschet din Sibiu, prin intermediul revistei CSU Fans Magazin!

C.M.: Este păcat pentru echipa voastră că a ajuns aici, pe un loc nemeritat, după părerea mea. Ştiu cât de mult se munceşte acolo şi mereu cu gândul la titlu. Oraşul vostru are tradiţie în sport şi mai ales în baschet, la echipă sunt condiţii bune de pregătire, e păcat că anul acesta ceva nu a funcţionat din punct de vedere sportiv. Sper ca cei de acolo să găsească oamenii potriviţi pentru a lupta pentru titlu. Asta le doresc şi sper să se întâmple.

Călin Găvozdea/28.03.2011

NOTA: Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 1440

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 32
2 U BT Cluj 31
3 SCMU Craiova 29
4 CSM Oradea 28
5 SCM Timisoara 25
6 BCM U Pitesti 24
7 Dinamo Bucuresti 8
8 Steaua Bucuresti 7


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin