ro

en

de


*** CSU Sibiu - BC Timisoara 97 - 71 *** Sferturile Cupei Romaniei: CSU Sibiu - SCMU Craiova, miercuri, 13 martie, ora 18:15 - in direct la Digi Sport ***


WRAcademy

Interviu Dr. Costea

Interviu preluat din CSU Fans Magazin Nr. 81

    Alexandru Costea: “Echipa nu a fost dirijată corespunzător” Medicul Alexandru Costea, de 15 ani “îngerul păzitor” al baschetbaliștilor de la CSU Sibiu, a trăit de toate cu echipa sibiană. Și mai bune, și mai rele. Însă doctorul cataloghează sezonul curent drept cel mai prost din ultima decadă și jumătate. Într-un interviu în exclusivitate pentru CSU Fans Magazin, dr. Costea spune și cine poartă vina pentru acest eșec.  

 Reporter: De 42 de ani sunteți titularul de la marginea terenului, dacă-mi permiteți să mă exprim așa. Aș vrea să vorbim despre momentul în care ați decis să vă dedicați meseriei de medic sportiv.

Alexandru Costea: Am început să lucrez ca medic sportiv în ianuarie 1964, când a trebuit să-i țin locul unui coleg care a plecat în Statele Unite în vacanță și nu s-a mai întors. În vremea aceea lucram ca medic pediatru, însă datorită acestei întâmplări am făcut cea de-a doua specializare, în medicina sportivă. Pot să spun că am început de la zero și am ajuns după mulți ani de muncă să înființez, în 2002, Policlinica Sportivă din Sibiu. Am plecat la drum având doar un stetoscop, un tensiometru și foarte multă ambiție și am ajuns în cele din urmă medic șef pe întreg județul Sibiu. Trebuie să fac, totuși, o precizare foarte importantă. Putem vorbi despre medicina sportivă ca și rețea și despre medicina sportivă la nivel de club. Primul contact cu sportul de performanță l-am avut în 1969, când am început să lucrez pentru CSM Sibiu și tot atunci am plecat cu echipa de fotbal în cantonament la Păltiniș. Am fost medicul echipei de fotbal timp de 25 de ani, indiferent că aceasta s-a numit CSM Sibiu, Șoimii sau Inter. În 1994 am decis, însă, că este cazul să înlocuiesc fotbalul cu baschetul.

Rep.: Ați ales meseria de medic sportiv numai din cauza acelei întâmplări sau vă leagă totuși și o pasiune de sport?

A.C.: Dacă nu-mi plăcea, nu mă putea obliga nimeni și nimic să practic această meserie. În primul rând mi-a plăcut întotdeauna sportul și am avut tangențe cu sportivi, chiar și ca medic pediatru. Mai mult decât atât, am practicat la nivel de amatori fotbalul și baschetul. Am participat chiar la campionatul orășenesc de baschet din Cluj, atunci când eram student. Nu am făcut sport de performanță, dar am devenit probabil unul dintre cei mai longevivi medici sportivi din țară.

Rep.: În 42 de ani de ativitate ați trăit toate momentele de glorie ale sportului sibian. Care sunt cele mai plăcute amintiri pe care vi le-a oferit sportul?

A.C.: Este foarte greu să aleg doar câteva, dar aș vrea să amintesc de promovarea echipei de fotbal din divizia B în divizia A și cele două titluri de campion obținute de echipa de baschet. O altă satisfacție pe care mi-a oferit-o această meserie este aceea de a lucra cu sportivii din loturile naționale de călărie, baschet, volei, fotbal. Mi-au trecut prin mâini sportivi foarte buni, precum Dorinel Munteanu, Flichis, Majaru (fotbal), Beni Pelger, Tordai, Claudiu Muntean, Alecu, Dăian (baschet), Mirela Popovici, Marinela Țurlea (volei), Ioan Suciu, Dan Burincă, Mihaela Stănuleț (gimnastică), Munteanu, Prohor, Rășcanu, Ungureanu, Fugigi, Seceleanu (rugby), Hociotă și Ganea (sărituri în apă)...

Rep.: De peste 15 ani sunteți medicul echipei de baschet CSU Sibiu. Cum a început această colaborare?

A.C.: A început în 1994, când am renunțat la echipa de fotbal. Antrenor al echipei de fotbal era pe atunci Florin Halagian, cu care am avut un mic conflict și, pentru că nu am vrut să renunț la principiile mele, am decis să plec. Oricum ar fi trebuit să mă decid asupra unei singure colaborări, deoarece nu aveam cum să îmi desfășor activitatea în paralel pentru două cluburi. Am ajuns să lucrez pentru echipa de baschet în urma unei discuții pe care am avut-o cu domnul Mircea Vulc, cu care am și colaborat mai târziu la lotul național de baschet al României.

Rep.: Care sunt cele mai plăcute momente pe care le-ați trăit alături de echipa de baschet?

A.C.: Cele mai plăcute amintiri sunt legate de cele două titluri de campioni pe care echipa le-a obținut în 1995 și 1999. Primii ani peterecuți alături de echipă au fost de departe cei mai frumoși, pentru că pe atunci evoluau pentru CSU numai români, Claudiu Muntean, Beni Pelger, Dăian, Alecu, Tordai - și ne simțeam cu toții ca o mare familie. Poate că baschetul nu era la fel de spectaculos ca acum, însă eram o familie, iar jucătorii erau mult mai puțin interesați de latura materială. Am avut o colaborare deschisă și deosebită și cu domnul profesor Mircea Vulc. Exista pe atunci o colaborare între antrenor și medic, care acum a cam dispărut. Acum, antrenorii străini vin cu o altă mentalitate, vin cu propriile idei, iar sportivii americani refuză susținătoarele de efort, ceea ce denotă faptul că atmosfera s-a schimbat mult, iar această colaborare și-a pierdut din intensitate.

Rep.: Care este cea mai neplăcută amintitre pe care ați trăit-o alături de CSU Sbiu?

A.C.: Cea mai neplăcută amintire sau cel mai trist moment trăit alături de CSU este un meci cu Dinamo, jucat în sala mică de la teatru. Îmi aduc aminte că scorul era egal, Dinamo a repus de la margine, iar Căruțașu a înscris în ultima secundă. Mingea a scuturat plasa și s-a fluierat de final, iar CSU a pierdut titlul. Parcă și acum retrăiesc acel moment.

Rep.: Colaborați cu CSU Sibiu de mai bine de 15 ani și ați fost alături de această echipă și la bine, și la greu. În ce termeni ați vorbi despre acest seozn?

A.C: Acesta este, după părerea mea, cel mai slab sezon de când lucrez pentru echipă. Eu sper să ne rederesăm, pentru că ar fi păcat să nu intrăm în playoff. Echipa nu este slabă, dar este evident că în prima parte a sezonului nu a fost dirijată corespunzător. Antrenorul nu a știut să-și gestioneze proprii jucători.

Rep.: Care este cea mai mare satisfacție pe care v-a adus-o meseria de medic sportiv?

A.C.: În decursul anilor, eu a trebuit să lupt și să schimb o mentalitate atât printre doctori, cât și printre pacienți. Medicul sportiv era privit ca omul care alerga cu geanta în mână pe teren și poate mulți pacienți evitau să ceară sfatul unui astfel de medic, însă eu am demonstrat că medicina sportivă este o ramură mai complexă, care include traumtologie, patologie și studiul dezoltării ca om sănătos a sportivului. Cred că cea mai mare satisfacție a mea este faptul că am reușit să transform cenușăreasa medicinei într-o ramură importantă a acestui domeniu. Acum, oamenii au încredere în cel care fugea cu geanta în mână pe teren și, la cei 71 de ani ai mei, am aproximativ 10.000 de consultații pe an. Dacă facem un mic calcul, cred că mi-a trecut prin mână de trei ori populația Sibiului. Abia pot face față numărului mare de pacienți și cred că o satisfacție mai mare nu se poate. Dacă aș avea posibilitatea să o iau de la început, aș alege tot medicina sportivă, pentru că înseamnă mult mai mult decât o meserie pentru mine. Este viața mea.

Ana Dutu/28.03.2011

NOTA: Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 2612

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 36
2 U BT Cluj 34
3 CSM Oradea 32
4 SCMU Craiova 31
5 SCM Timisoara 28
6 BCM U Pitesti 26
7 Dinamo Bucuresti 12
8 CSO Voluntari 11
9 Steaua Bucuresti 10


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin