ro

en

de


*** Final 4-ul Cupei Romaniei se va desfasura la Cluj, in perioada 17-18 aprilie. *** Semifinale F4: Dinamo Bucuresti - CSU Sibiu, U BT Cluj - CSM Oradea *** BCMU Pitesti - CSU Sibiu 74 - 78 (OT) ***


WRAcademy

Interviu - Mihai Albu

Interviu preluat din CSU Fans Magazin Nr. 83

Nu numai Clubul Sportiv Universitar Sibiu, dar și echipa actuală ar avea nevoie de un Mihai Albu. Acum președinte de onoare al CSU, fostul sportiv a fost un baschetbalist de mare performanță, care este deținătorul unui record uluitor: 120 de aruncări libere reușite, consecutiv!

Rep.: Aţi fost, între 1961 şi 1971, component al Naţionalei şi participant la 6 ediţii ale CE de baschet. Ce însemna pe vremea aceea participarea echipei naţionale la o asemenea competiţie?

M.A.: Pe atunci, baschetul european se împărţea în două clase de valoare: prima clasă era formată din URSS şi Yugoslavia, care îşi împărţeau titlurile, iar în a doua clasă erau 6-8 echipe de valori apropiate, printre care şi România. Sigur că era o mândrie că puteam reprezenta ţara la un asemenea nivel.

Rep.: Prin ce se deosebeşte baschetul anilor ’60 faţă de cel de acum? Ce reguli diferite existau atunci?

M.A.: Să ştiţi că nu regulile erau cele care făceau diferenţa faţă de baschetul de acum. Nu exista linia de 3 puncte, dar noi cunoşteam acest lucru, pentru că se practica în SUA. Mai erau şi alte reguli diferite de cele de acum, dar deosebirea cea mai mare constă în evoluţia jucătorilor. Pe vremea aceea, tehnica era desăvârşită, iar acum baschetul se bazează foarte mult pe calităţi fizice. Sunt mulţi jucători foarte puternici, dar nu atât de tehnici precum erau baschetbaliştii cu 40-50 de ani în urmă.

Rep.: Care erau condiţiile de pregătire/recuperare după efort ale jucătorilor? Cum era atmosfera în timpul meciurilor?

M.A.: La Sibiu şi Cluj era un nivel amator. Diferenţe mari existau şi atunci. La Dinamo exista o organizare de excepţie, iar condiţiile de pregătire, de refacere şi de joc erau de nivel înalt, cu mult peste ceea ce au multe echipe din ţară la ora actuală. Meciurile de la Sibiu le jucam pe terenul saşilor, cum îl numeam noi (n.red. - lângă sala de gimnastică, pe locul Bibliotecii Universitare), unde era o sală. De altfel, după puţin timp am fost nevoiţi să ne mutăm la Cluj, pentru că sala nu era omologată. Pe când jucam la Dinamo, meciurile se desfăşurau la sala Floreasca, foarte modernă pe atunci. Ţin minte că la meciurile împotriva Stelei sala era mereu plină, iar biletele se vindeau cu săptămâni înainte. Deseori meciurile cu Steaua erau la finalul cuplajelor baschetbalistice. Primul meci era de obicei disputat de două echipe bucureştene sau chiar de echipe de baschet feminin.

Rep.: Aţi fost martor la înfiinţarea clubului sibian de baschet. Ce vă aduceţi aminte din acele vremuri?

M.A.: Chiar martor nu am fost, pentru că eram deja departe de Sibiu, dar ştiu că un merit deosebit l-a avut şi îl are profesorul Flaviu Stoica, nu doar în înfiinţarea echipei, ci în dezvoltarea baschetului sibian. Munca lui a fost continuată cu succes de Mircea Vulc, iar încununarea anilor de muncă a celor doi au fost cele două titluri de campioană. Mircea Vulc a fost şi este un tip plin de abnegaţie, un tip care a învăţat foarte mult baschet, e foarte activ şi prezenţa lui este un câştig pentru echipă.

Rep.: Ce înseamnă clubul CSU Sibiu pentru dumneavoastră?

M.A.: Este echipa oraşului meu natal, echipa mea favorită, cea mai iubită echipă.

Rep.: Aţi fost ales în echipa Europei. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră acest lucru?

M.A.: Am fost selecţionat de trei ori, dar numai două meciuri s-au disputat. Prima dată am jucat împotriva echipei italiene câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni, Zimental Milano, iar a doua oară, în faţa unei selecţionate iugoslave. Selecţionările au reprezentat pentru mine apogeul carierei de baschetbalist, m-am simţit ca şi când echipa României ar fi câştigat titlul de campioană europeană.

Rep.: Vă amintiţi câteva nume de jucători alături de care aţi evoluat?

M.A.: Nu am poze şi documente la îndemână, dar câteva nume pot să vă spun: Emiliano Rodrigez de la Real Madrid, Sebiliano de la Barcelona, Deograux, Dianello.

Rep.: Care este jucătorul care v-a impresionat cel mai mult de-a lungul timpului şi de ce?

M.A.: Au fost mulţi şi mi-ar fi greu să aleg doar unul. Din generaţia mea ar fi Ivo Daneu (coleg cu Korac), Serghei Belov, iar din SUA, Oscar Robertson, Bill Russel. Împotriva unora dintre ei am avut onoarea şi plăcerea de a juca. Din generaţiile mai recente, m-a impresionat Michael Jordan, un fenomen. Din baschetul actual îmi place foarte mult Ricky Rubio. E foarte tânăr şi are şanse să crească în valoare.

Rep.: În prezent, statisticile sunt parte integrantă din jocul de baschet. Pe vremea când dumneavoastră eraţi jucător activ, acest lucru nu avea o mare însemnătate. Totuşi, ştiţi care este recordul dumneavoastră de puncte înscrise într-un meci?

M.A.: Statistici se ţineau, existau foile de joc. La Dinamo se folosea un sistem care după meci ne arăta chiar cine cu cine a pasat în timpul meciului. Deosebirea este că în prezent informaţia circulă mult mai repede, mai ales datorită internetului. Îmi amintesc de un meci în care am înscris 70 de puncte, dar importanţa acelui meci nu a fost atât de mare. De aceea consider că cele 51 de puncte înscrise în finala Cupei României reprezintă o performanţă mai importantă.

Rep.: Cu siguranţă aţi stabilit şi alte recorduri. Puteţi numi câteva din ele?

M.A.: Am reuşit de multe ori de-a lungul carierei să obţin triple double, iar la un campionat european am înscris 36 din 38 de la linia de libere.

Rep.: Pentru că tot am vorbit de recorduri, haideţi să ne amintim de recordul suporterilor sibieni de baschet care, acum 4 ani, au reuşit să joace 80 de ore non stop. Ce amintiri vă leagă de stabilirea acelui recordului mondial?

M.A.: În primul rând m-a fascinat ideea. Chiar am avut onoarea de a repune mingea de la centrul terenului la începutul jocului. N-am putut sta tot timpul la sală, dar am trecut de câteva ori pe acolo şi i-am văzut pe acei tineri jucând, dormind sau aşteptând să intre în teren. Îmi pare rău că nu au fost mai mulţi spectatori la sală. Ar fi meritat!

Rep.: Ce urare faceţi baschetului românesc la ceas aniversar?

M.A.: Sigur că doresc baschetului românesc numai bine, dar are nevoie de foarte multe lucruri pentru a o duce bine. În primul rând are nevoie de o infrastructură complet nouă, pornind de la săli de antrenament şi de joc şi continuând cu pregătirea exemplară a antrenorilor de copii, cu accent pe dezvoltarea individului. Apoi trebuie ca şi presa să susţină aceste demersuri, să se implice mai mult şi să nu scrie doar despre echipele-vedetă, ci şi despre sportul juvenil.

Rep.: Ce îi doriţi clubului sibian cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de existenţă?

M.A.: Îi doresc să meargă pe un drum bun. De club o să mă mai ocup, pentru că eu vin cu regularitate la Sibiu. Un sincer La mulţi ani atât clubului CSU Sibiu, cât şi Federaţiei Române de Baschet!

  • Data şi locul naşterii: 21 iunie 1938 Ludoş, judeţul Sibiu
  • Debut în Divizia A: la 14 ani cu echipa Constructorul Sibiu
  • Echipe la care e evoluat: Constructorul Sibiu, U Cluj, Dinamo Bucureşti
  • Prezenţe în echipa naţională: peste 200, căpitan al lotului naţional
  • Performanţe: multiplu campion naţional participări la Campionatele Europene (cea mai bună clasare, locul 5) selecţionat de trei ori în echipa Europei câştigător al Cupei Germaniei ca jucător, apoi ca antrenor câştigător al unui concurs de aruncări libere, cu 120 de reuşite consecutive Ocupaţie actuală:
  • Preşedinte de onoare la CSU Sibiu

Călin Găvozdea/10.04.2011

NOTA: Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 2073

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 42
2 U BT Cluj 41
3 CSM Oradea 39
4 SCMU Craiova 36
5 SCM Timisoara 34
6 BCM U Pitesti 34
7 Steaua Bucuresti 18
8 Dinamo Bucuresti 18


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin