ro

en

de


*** CSU Sibiu - SCMU Craiova 77 - 68 ***


WRAcademy

Interviu - Mircea Vulc

   Interviu preluat din CSU Fans Magazin Nr. 83 

   Directorul CSU Sibiu, Mircea Vulc, a ajuns să serbeze 40 de ani alături de club. O relație cât o viață de om. Jucător în prima echipă de baschet sibiană, apoi antrenor, iar de 5 ani, director, Mircea Vulc știe că cea mai importantă performanță a clubului, unică în baschetul românesc, este că Sibiul, odată promovat în Divizia A, nu a retrogradat niciodată și nici nu s-a dizolvat, nici măcar temporar. Despre anii de glorie ai CSU, dar și despre greutățile din prezent, Mircea Vulc vorbește într-un interviu în exclusivitate pentru CSU Fans Magazin.  

Reporter: Au trecut deja 4 decenii de la înfiinţarea clubului. Care a fost primul contact pe care l-aţi avut cu echipa?

Mircea Vulc: Deja 4 decenii ?!... Am făcut parte din "membrii fondatori". Noi terminam atunci liceul. Domnul Flaviu Stoica încerca să formeze o echipă cu care să intrăm în Divizia B. Am avut un turneu de calificare aici, la Sibiu și am reuşit să ne calificăm.

Rep: Cum a fost trecerea de la postura de antrenor-director la postura de director al clubului?

M.V.: De 5 ani, practic, fac doar munca de director. Este diferit, ciudat, pentru că în momentul în care nu mai eşti antrenor, nu mai ai ce face pentru echipă "de pe bancă", pe când ca antrenor poţi să încerci să schimbi când ceva merge rău. E destul de greu, dar asta este. Intervine uzura, intervin anii...

Rep: V-aş ruga să enumeraţi câţiva jucători emblematici ai clubului din fiecare generaţie.

M.V.: E greu să spun doar câţiva. Din prima echipă după înfiinţare, lot cu care am jucat în Divizia B, pot să-i amintesc pe Tolea Podvarcu, Ion Popescu, Toni Jugănaru, Motu Banciu. Apoi, din Divizia A: Florin Apostu, Marian Şerbănescu, Marin Chirilă, Karoly Takacs, Hans Bretz, Gheorghe Dăian, Klaus Herbert (cu aceasta am câştigat prima medalie, de bronz, în 1990). Lista poate continua cu Claudiu Muntean, Beni Pelger, Elemer Tordai, Cornel Alecu, Nelu Lefter. Generaţia de "aur", cum se spune, cu care am cucerit două titluri de campioni, două medalii de argint şi trei de bronz!. Dintre străini, ar fi Zoran Spasojevic şi Darnell Clavon. Și, bineînţeles, Mihai Mladin („Pongo”), o adevărată emblemă a echipei. Cam aceștia ar putea fi cei mai reprezentativi pentru echipa noastră. Dacă am uitat pe cineva, îi rog să mă ierte.

Rep: Aţi făcut multe pentru club şi continuaţi să faceţi. Ce v-aţi fi dorit să realizaţi şi nu aţi reuşit din diverse cauze - fie ele materiale, fie că nu aţi găsit sprijin?

M.V.: Problema cu banii este o problemă generală. Am fost întrebat de multă lume cum ne descurcăm pe timp de criză. Eu am răspuns, mai în glumă, mai în serios, că noi suntem obişnuiţi, mereu am fost în perioadă de criză. Au fost două perioade liniştite, în perioada 1990-1993, la Balanţa (cu domnul director Eftimie Costeiu) şi 1994-1998 la Forest Sibiu (cu domnul director Gheorghe Cismaru), când n-am avut probleme mari cu banii. Sigur, nici atunci nu erau foarte mulţi, dar erau. Oricine vrea să aibă echipă puternică, să joace în Cupele Europene. Noi am participat, începând cu 1990 până în 2001, în fiecare an (în Cupa Cupelor, în Cupa Korac, în Cupa Campionilor, în Cupa Saporta) şi apoi ultima participare fiind în 2008. Asta ar fi. Mi-aş fi dorit să jucăm mai mult în Cupele Europene şi mai ales în fazele superioare. Dar este foarte greu! Trebuie să ai în fiecare an meciuri foarte puternice de pregătire şi apoi să faci faţă în Campionat şi în Cupe. Noi am jucat mulţi ani meciuri de antrenament în Germania şi Austria, unde ne-am pregătit pas cu pas pentru a urca cât mai sus în Campionat. Asta a fost în deceniul trecut. Acum este mai greu. Sigur, mai doresc să mai ieşim cândva campioni. Nu poţi să ieşi campion în fiecare an, deşi în momentul de faţă Ploieştiul domină de câţiva ani buni. Este excepţia care confirmă regula. Au fost, rând pe rând, echipe care s-au dizolvat, când le-a dispărut sursa de bani. Vezi West Petrom Arad, care după privatizarea Petrom nu a mai existat - sau Dinamo, echipă de care nu te puteai atinge odată, ca şi de Steaua. Acum joacă în Divizia B. Oricum, ca şi punct de reper, noi suntem singura echipă existentă în divizia A care nu a retrogradat și care nu a dispărut, nici măcar pentru câţiva ani, de pe scena baschetului masculin.

Rep.: Ce jucător al echipei din 1995 şi/sau din 1999 v-aţi fi dorit în actuala echipă?

M.V.: Noi atunci am fost o echipă. Am fost ca o familie. Însă acum, baschetul este schimbat total. Probabil că, din punct de vedere fizic, niciun jucător de atunci nu ar putea face faţă acum. Au apărut jucătorii străini, cu calități fizice deosebite. Chiar pe această temă am avut o discuţie cu un mare jucător, fost stelist, Costel Cernat, care spunea că nici el nu ar putea face faţă acum. E greu să faci o comparaţie între oameni care au jucat în urmă cu 15 ani şi cei care joacă azi. Desigur, i-aş fi ţinut pe toţi dacă aş fi putut, dar cred că nu ne-am descurca acum cu echipa de atunci. Vă dau un exemplu, în 1995, am fost în Germania, la un turneu şi l-am rugat pe Lefter, cel mai înalt jucător, să dea un slam/dunk, aşa cum dădeau străinii de acolo. Nu a reuşit. Acum, aproape toţi jucătorii noştri pot să marcheze ”de sus”.

Rep.: Cu ce jucător care a trecut prin mâna dumneavoastră la CSU sau la echipa naţională aţi vrea să colaboraţi pe viitor la CSU?

M.V.: Fiecare îşi alege drumul. Singurul cu care am încercat şi doream o colaborare a fost Beni Pelger. De fapt, înaintea plecării lui în Canada, el a fost antrenor secund al echipei. I-am propus acum 2 ani să vină ca antrenor înapoi în Sibiu, dar din diverse motive, nu a fost posibil. Dacă ar mai fi trăit, sigur aş fi colaborat cu Tordai, care era un om deosebit.

Rep.: Care este meciul CSU „nerecomandat cardiacilor”, prin prisma dumneavoastra, ca antrenor?

M.V.: Au fost foarte multe câştigate şi pierdute! Jucam cu echipa naţională în Danemarca. Eram în grupa A cu echipe extrem de puternice, Grecia, Spania, Israel, Belgia şi Danemarca. Noi eram proaspăt intraţi în grupa A şi ne-am propus să terminăm pe locul 4. Locul 4 nu juca baraj pentru grupa A. Pentru a se întâmpla acest lucru trebuia să o punem sub noi pe Belgia, echipă foarte puternică, dar şi pe Danemarca. Revenind la meciul cu Danemarca. Mai erau 20 de secunde de joc şi danezii aveau avantaj 2 puncte. La noi ieşiseră afară, cu 5 greşeli personale, Toni Alexe şi Burlacu. Am cerut time-out. L-am introdus în teren pe Flavius Lăpuşte şi i-am rugat pe băieţi să încerce să-l angajeze pe Virgil Stănescu, care putea eventual să marcheze un coş de sub panou, să ajungem în prelungiri sau putea să marcheze un coş cu fault. Le-am interzis categoric să arunce de 3 puncte şi în acelaşi timp i-am rugat să ducă atacul cât mai mult, ca Danemarca să nu mai aibă timp să arunce. A repus Helcioiu la Flavius Lăpuşte, care, contrar celor stabilite, aruncă de la 9 metri cu doi oameni pe el şi, culmea, înscrie, după doar 3 sec... Conduceam cu un punct, iar în cele 17 secunde rămase, Danemarca a aruncat de 3 ori la coş. Din fericire, fără finalizare. Am câştigat la un punct. Eram absolut dărâmat, ud de transpiraţie şi vine Flavius la mine şi mă întreabă de ce nu sunt bucuros. I-am răspuns: Ce v-am zis eu la time-out să nu aruncaţi de la 3 puncte?, la care Flavius îmi răspunde: Credeţi că mai ţin eu minte ce aţi zis?. Aveam un alt meci la Dinamo Bucureşti, pe vremea când nu prea aveai voie să te atingi de Dinamo sau de Steaua. Noi jucam o zonă pressing şi, la pauză, Dinamo ne conducea cu 20 de puncte, la ei acasă. Am continuat să facem zonă pressing toate celelalte 20 de minute, o apărare foarte bună a noastră. Nimeni nu credea că mai puteam întoarce rezultatul. Doar noi. Am câştigat repriza a doua la 26 de puncte şi meciul cu diferenţă finală de 6 puncte.

Rep.: Suporterii sibieni visează la încă o finală de campionat. Credeţi că echipa actuală a CSU va mai putea ajunge la acele performanţe?

M.V.: Aici intervin bugetele... Este dificil să găseşti sponsori pentru un campionat întreg. Pentru o manifestare de o zi se mai poate, dar pentru tot anul, cu ritmicitate, este foarte greu. Dacă stăm să analizăm, la ora actuală aproape toate echipele din Campionat sunt subvenţionate din bani publici. Începând de la Timişoara, Gaz Metan Mediaş, Rovinari, Oradea și până la CSM Bucureşti. Mai sunt două echipe care sunt finanţaţe de oameni de afaceri, Ploieşti şi Steaua. Este dificil să găseşti firme (deși teoretic s-ar putea) care să sponsorizeze la un nivel care să-ţi permită să te baţi pentru Campionat şi Cupă. Bani mulţi înseamnă participare la Cupele Europene, multe meciuri de pregătire cu echipe puternice din străinătate. Aşa poţi căpăta experienţă. Obiectivul din acest an a fost intrarea în play-off. Toată lumea doreşte să devină campioni. Este o „chimie” care trebuie realizată între jucători, antrenori, buget, spectatori şi mulţi alţi factori care, din afară, nu se văd, nu se ştiu. Noi nu ne-am pierdut speranţa și sper că, împreună cu cei care pot să ne ajute, pe lângă Atlassib, Primăria Sibiu şi MECST, să reuşim să închegăm cât mai repede o echipă care să-şi poată propune câştigarea Campionatului şi astfel să-i mulţumim pe minunaţii noştri suporteri, care ne sunt alături la bine şi la rău.

Oana Lăţa/10.04.2011

NOTA: Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 2169

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 32
2 U BT Cluj 31
3 SCMU Craiova 29
4 CSM Oradea 28
5 SCM Timisoara 25
6 BCM U Pitesti 24
7 Dinamo Bucuresti 8
8 Steaua Bucuresti 7


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin