ro

en

de


*** CSU Sibiu - BC Timisoara 97 - 71 *** Sferturile Cupei Romaniei: CSU Sibiu - SCMU Craiova, miercuri, 13 martie, ora 18:15 - in direct la Digi Sport ***


WRAcademy

Interviu - Flaviu Stoica

   Interviu preluat din CSU Fans Magazin Nr. 83

   „Părintele” baschetului sibian, Flaviu Stoica, este prezent la această ediție a All Star Game-ului românesc, unde se va reîntâlni cu o parte dintre gloriile CSU Sibiu. Stoica se arată foarte emoționat de această reîntâlnire și spune că îi crește inima în piept văzând pasiunile care se nasc în continuare pentru baschetul sibian. Nicidecum fără legătură, Flaviu Stoica atrage atenția și care este, în opinia sa, diferența dintre sport și politică.

Rep.: Fiind un număr dedicat All Star Game, credeţi că puteţi face o echipă “all time” a Sibiului?

F.S.: Îmi este imposibil de făcut acest lucru. Am să îţi explic de ce. Performanţa este mereu legată de timp. Nu poţi compara pregătirea care se făcea acum 30-40 de ani cu pregătirea de acum. În trecut se făceau 3 antrenamente pe săptămână, în prezent se fac chiar 3 pe zi. Asta duce şi la performanţe individuale diferite. Sigur, se pot compara rezultatele obţinute, iar acesta ar fi singurul criteriu de “departajare” în timp. Niciun jucător de acum nu poate fi comparat cu vreun jucător din trecut. Ca nivel al performanţelor individuale, sibianul Mihai Albu a făcut parte din echipa Europei, lucru unic în baschetul românesc, cu care nu cred că se va mai întâlni curând vreun jucător român. În ceea ce priveşte o echipă ideală a Sibiului, mă abţin de la vot.

Rep.: V-aţi fi gândit acum 40 de ani că echipa pe care (sunteţi pe cale să) o înfiinţaţi va obţine performanţele la care a ajuns?

F.S.: Sincer, nu. Mai ales gândind cu mintea de atunci, când nu puteai emite pretenţii în faţa echipelor Steaua şi Dinamo. Mulţi ani, doar ele au ieşit campioane, neavând contracandidate. Pe atunci nu mi-aş fi putut imagina că echipa aceasta ar putea deveni campioană. După 1989, lucrurile s-au schimbat şi mă felicit că am găsit un om cu dragoste mare pentru baschet, născut chiar aici, la Sibiu, Mircea Vulc. A fost singurul care a putut obţine performanţe în timpurile noi. Este cel mai titrat antrenor sibian din sporturile de echipă, iar asta spune multe despre valoarea lui. Probabil va trebui să caute pe cineva care să îi continue munca.

Rep.: Cu ce dificultăţi v-aţi confruntat în anii de început ai echipei?

F.S.: În primul rând, nu exista noţiunea de “sponsor”. Toată finanţarea se făcea din bugetul ministerului. Pe atunci conta foarte mult să-i poţi asigura sportivului o locuinţă, un loc de muncă, lucruri pe care le-am şi reuşit. În al doilea rând, totul se făcea cu foarte mare plăcere şi cu foarte multă pasiune. Eram o familie numeroasă, toate evenimentele le sărbătoream împreună. De altfel, am însurat şi năşit mulţi jucători pe care i-am antrenat. Exista o unitate spirituală cum nu vom mai întâlni vreodată. În prezent, fiecare echipă este un turn al Babilonului.

Rep.: Cine a pus umărul la formarea şi lansarea echipei?

F.S.: Un important sprijin a venit din partea Universităţii. Prin domnul Konnerth am ajuns în legătură cu fabrica “Balanţa”, care ani de zile a fost principalul susţinător al echipei. Apoi mai exista sprijin din partea tuturor celor care îşi puteau aduce o contribuţie cât de mică la buna desfăşurare a activităţii. Îmi amintesc că unii jucători au făcut armata la Sibiu, pe vremea aceea satisfacerea stagiului militar fiind obligatorie. Poate unii consideră hazliu şi inutil, dar conta extraordinar de mult să te poţi baza pe toţi jucătorii din echipă, mai ales că în acele vremuri stagiul militar dura 18 luni. Aceste lucruri contau şi pentru jucători, fiindcă vedeau şi simţeau că sunt sprijiniţi. Ulterior, tot din partea facultăţii am fost sprijiniţi de domnii Şteţiu, Oprean şi Cărăuş, prin înfiinţarea Colegiului de Măiestrie Sportivă, lucru care a dus la păstrarea jucătorilor la Sibiu.

Rep.: Cu ce sentimente participaţi la ASG?

F.S.: Vreau să spun un lucru înainte de a răspunde la întrebare: simt o foarte mare bucurie când, ca spectator anonim, văd, aud şi – mai nou – citesc cum oamenii participă, comentează prestaţia jucătorilor, a antrenorilor, că se implică în acest sport. Îţi mărturisesc că sunt atât de fericit să văd că pasiunea vieţii mele, baschetul, dăinuie, iar în Sibiu cu mare pasiune, în continuare. Revenind la întrebare, aştept cu nerăbdare reîntâlnirea cu prietenii mei din baschet. Sigur că informaţiile despre ei vin, ştiu cu ce se ocupă fiecare, dar sunt curios şi bucuros să îi văd laolaltă. Aceste întâlniri sunt deosebit de plăcute.

Rep.: Ce urări faceţi clubului CSU Sibiu la a 40-a aniversare şi FRB la a 80-a?

F.S.: Îi doresc încă măcar 40 de ani să reziste la acest nivel şi, desigur, încă cel puţin un titlu câştigat. Simt că se poate. Sper ca Mircea Vulc să găsească un demn urmaş, dar el să rămână în continuare la club pentru a îndruma şi sfătui. Spectatorilor doresc să le transmit că este bine să fie prezenţi şi la bine şi la greu alături de echipă şi să nu uite că baschetul este sport, nu politică, unde poţi cere multe lucruri, inclusiv demisia cuiva. Federaţiei îi doresc un singur lucru: o calificare la Campionatul European de Baschet!

Călin Găvozdea/10.04.2011

NOTA: Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 2000

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 36
2 U BT Cluj 36
3 CSM Oradea 34
4 SCMU Craiova 32
5 SCM Timisoara 29
6 BCM U Pitesti 26
7 Dinamo Bucuresti 13
8 CSO Voluntari 13
9 Steaua Bucuresti 12


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin