ro

en

de


*** CSU Sibiu - SCMU Craiova 77 - 68 ***


WRAcademy

Interviu Hristu Şapera

Interviu preluat din revista suporterilor sibieni, CSU Fans Magazin Nr. 96 

   Antrenorul oaspeţilor de astăzi a intrat în lumea baschetului într-un mod mai puţin convenţional, a fost un autodidact şi un perfecţionist ca jucător, calităţi pe care le regăsim şi în postura actuală. De trei ori participant la campionatul mondial şi antrenor al unei campioane de baschet, el a acceptat cu bucurie invitaţia de a se adresa iubitorilor de baschet din Sibiu.

Rep.: Sunt mulţi jucători care la vârsta ta nici măcar nu se gândesc la retragere. Tu ai pornit deja de doi ani pe drumul antrenoratului. Cum s-a întâmplat acest lucru?

H.Ş.: Pur şi simplu a fost un pas natural. Am renunţat la ideea de a juca în prima divizie, am continuat un timp ca jucător în divizia secundă, iar acolo ajutat şi de Horaţiu Giurgiu, am început să antrenez. A fost ca o chemare, ceva natural. M-a atras de la început, mai ales că am avut şi câteva rezultate bune cu echipa.

Rep.: Tinereţea antrenorului este un avantaj sau un dezavantaj?

H.Ş.: Poate fi în acelaşi timp un avantaj şi un dezavantaj. Există inconveniente ca antrenor tânăr, dar lipsa de experienţă poate fi compensată prin energie şi dorinţa de succese.

Rep.: Obişnuieşti să te consulţi cu cei mai experimentaţi jucători ai echipei cu privire la adversari? Te antrenezi cot la cot cu sportivii pe care îi antrenezi?

H.Ş.: Am renunţat cu totul la antrenamentele ca jucător. Nu te poţi antrena cot la cot cu sportivii. Este foarte important să poţi urmări totul de pe margine, iar ca jucător ar fi imposibil. La echipa noastră sunt doi jucători cu experienţă mare, Fometescu şi Căruţaşu. Desigur că mă consult cu ei şi cu cei din staff-ul tehnic. Ar fi o greşeală să nu profit de experienţă jucătorilor din echipa noastră.

Rep.: Cum ai descoperit baschetul?

H.Ş.: Fac parte din generaţia copiilor care au prins anii de glorie ai NBA la televizor. Aşa am descoperit acest sport. Am fost apoi în vacanţă în SUA, iar acolo a crescut pasiunea. Nu am început baschetul la vreun club, am învăţat totul singur inspirându-mă de la cei mai buni jucători pe care i-am avut exemple.

Rep.: Ce şcoală baschetbalistică este cea mai aproape de sufletul tău?

H.Ş.: Încet, încet, cele două mari şcoli de baschet, americană şi europeană se apropie una de cealaltă. Cred ca sunt mai aproape de cea europeană.

Rep.: Ai participat la competiţia “1 la 1” „King of The Rock“ desfăşurată în fosta închisoare Alcatraz. Povesteşte-mi ce drum ai parcurs pentru a ajunge în America, ce experienţe ai trăit acolo şi cu ce impresii te-ai întors de acolo.

H.Ş.: A fost finala turneului mondial de “1 la 1” la care am ajuns în urma câştigării fazei naţionale a competiţiei desfăşurată în penitenciarul Rahova. La competiţia de la Alcatraz am reprezentat, deci, România. A fost un eveniment cu totul deosebit pentru cei cu adevărat pasionaţi. În acelaşi timp a fost o apropiere a mea de baschetul american şi de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, atât din punct de vedere sportiv cât şi din cel al marketingului. Atenţia care se acordă competiţiilor a fost o adevărată surpriză pentru mine. Se ştia absolut totul despre acel turneu, ni s-a acordat o atenţie foarte mare, iar mass-media a prezentat totul foarte profesionist şi în amănunt. A fost o competiţie foarte dură şi obositoare. Din păcate nu m-am putut antrena corespunzător din cauza unei accidentări. În competiţia “1 la 1” jocul este foarte dur şi rar se fluieră fault, iar dacă nu eşti apt peste 100%, nu ai şanse..

Rep.: Ai antrenat echipa de “3 la 3” campioană mondială la World Children Games. Prin ce împrejurări ai ajuns să antrenezi acea echipă şi cum a fost drumul până la medalia de aur?

H.Ş.: Am început baschetul pe stradă, sunt un fan al streetball-ului, am participat la multe competiţii. Trei ani la rând am participat la Camionatul Mondial de 3x3, iar cea mai bună performanţă a fost locul 4. Am fost coleg cu Angel Santana şi Mihai Văcărescu. Prin prisma rezultatelor obţinute cu echipa, federaţia a venit cu propunerea de antrena aceşti copii, lucru pe care l-am şi acceptat. A fost o experienţă extrem de plăcută, cei 4 copii au înţeles pe deplin spiritul şi formatul acestui joc. Dorinţa lor de afirmare şi munca pe care am depus-o a condus la câştigarea campionatului fără să suferim nicio înfrângere.

Rep.: Ce alte pasiuni mai ai şi cât timp investeşti în ele?

H.Ş.: Sunt un norocos. Nu mai am alte pasiuni în afara baschetului, aşa că puţinul timp care îmi rămâne îl dedic tot acestui sport minunat.

Rep.: Te aşteptai înainte de începerea campionatului la un pacurs atât de bun?

H.Ş.: În momentul în care am preluat echipa a fost dificil şi ştiam că va fi foarte greu. Cred că până acum este bine, dar este loc de mai bine. Mai este mult de muncă pentru a ajunge acolo unde ne dorim. De când sunt în postura asta m-am gândit doar la muncă, iar dacă munceşti rezultatele apar.

Rep.: Care este obiectivul tău şi al echipei tale pentru meciul de la Sibiu?

H.Ş.: Venim cu gândul de a încerca să câştigăm. Este foarte greu având în vedere sala de acolo, publicul de lângă echipă şi jocul bun pe care îl prestează CSU Atlassib Sibiu.O să preiau un concept din streetball care sper să ne ajute să învingem: “dăruieşte-te până la capăt şi luptă pentru fiecare minge.”

Rep.: Ce mesaj transmiţi iubitorilor de baschet din Sibiu?

H.Ş.: În România fanii din Sibiu sunt o pată de culoare şi un element deosebit. Sunt la curent cu acţiunile lor, mai ales de la apariţia asociaţiei “Al 6-lea jucător”. Sper să rămână la fel de pasionaţi şi de dedicaţi şi să îşi susţină echipa!

Călin Găvozdea, foto: Red Bull/19.12.2011

NOTA: Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

NOTA: Continutul website-ului http://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 1020

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 32
2 U BT Cluj 31
3 SCMU Craiova 29
4 CSM Oradea 28
5 SCM Timisoara 25
6 BCM U Pitesti 24
7 Dinamo Bucuresti 8
8 Steaua Bucuresti 7


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin