ro

en

deWRAcademy

Schimbari in regulamentul de baschet!


Începând cu 1 octombrie, Federaţia Română de Baschet pune în aplicare un nou regulament la meciurile interne. Modificările faţă de vechiul regulament au fost publicate pe site-ul oficial al FRB, www.frb.ro. CSU Fans Magazin face un rezumat al acestora.


Regula driblingului:
Dacă un jucător aruncă mingea intenţionat în panou (fără a fi încercare de aruncare la coş) se consideră că a făcut un dribling, astfel încât el are voie doar să paseze sau să arunce la coş după ce mingea îi revine din panou, dacă aceasta nu a fost atinsă în prealabil de alt jucător.


Regula paşilor:
Dacă un jucător este întins pe teren şi recuperează mingea, nu se consideră paşi. De asemenea, nu se consideră paşi dacă jucătorul care are mingea cade neintenţionat cu ea, chiar dacă această cădere atrage după sine alunecarea jucătorului pe parchet. Se consideră însă abatere de paşi dacă, după cădere, jucătorul se rostogoleşte sau încearcă să se ridice ţinând mingea în mână.


Regula celor 8 secunde:
Aceasta se aplică doar ţinând cont de numărătoarea arbitrului, neţinându-se cont de afişajul ceasului de 24 de secunde. În intervalul de 8 secunde, atât mingea cât şi posesorul ei trebuie să se afle în terenul advers, iar cel care joacă mingea trebuie să fie cu ambele picioare în terenul advers.


Regula celor 24 de secunde:
- Dacă semnalul sonor se declanşează atunci când mingea se află în aer, se consideră abatere în cazul în care mingea nu atinge inelul şi este recuperată ofensiv sau atinsă de un jucător aflat în ofensivă, chiar dacă recuperarea a fost reuşită de un jucător aflat în defensivă.
- Dacă mingea se câştigă de către echipa aflată deja în posesia ei în urma unei situaţii 1-1, deci posesie alternativă, cronometrul de 24 de secunde nu se resetează, echipa care are posesia având la dispoziţie pentru atac doar secundele rămase din acţiunea precedentă. Cronometrul se resetează dacă în urma posesiei alternative echipa adversă primeşte mingea.


Regula “teren”:
- Nu se consideră abatere dacă un jucător revine cu un picior sau cu ambele picioare în terenul de apărare după ce a sărit din terenul de atac şi în aer a prins mingea venită de la adversar.
- Nu se consideră abatere dacă la repunerea 1-1 de la începutul meciului un jucător care nu a luat parte la repunere sare din terenul advers în terenul lui, iar în aer prinde mingea. Se consideră că în momentul câştigării posesiei de către echipă, mingea se afla în terenul de apărare.
- Se consideră abatere atunci când un jucător repune mingea, iar cel care o primeşte sare din terenul de atac în cel de apărare cu ambele picioare sau doar cu un picior. Abaterea survine în urma faptului că posesia era în terenul de atac şi a revenit în cel de apărare.


Regula intervenţiei la minge când aceasta se află în traiectorie spre coş
- Se consideră abatere sancţionată cu acordarea punctului şi acordarea unui fault tehnic jucătorului care a comis-o atunci când în urma ultimei aruncări libere (sau a unei aruncări suplimentare), un jucător introduce mâna prin inel pentru a evita coşul.
- Se acordă 2/3 puncte (după caz) când un jucător din apărare introduce mâna prin inel şi atinge mingea în încercarea de a o juca.


Dubla greşeală :
Dacă în urma unei faze de atac se înscrie un coş, arbitrul A fluieră fault ofensiv, iar arbitrul B fault defensiv, se consideră dublă greşeală. Coşul nu este valabil, iar mingea se acordă echipei aflate în atac, fără resetarea timpului de atac.


Greşeală antisportivă:

- Se consideră greşeală antisportivă contactul din spate sau din lateral în încercarea de a opri un contraatac în situaţia în care între atacant şi coş nu se mai află niciun apărător.
- Contactul sancţionat cu fault asupra unui jucător din echipa care are posesia mingii, chiar dacă mingea nu a fost încă repusă în teren. Se consideră că jucătorul care a faultat a încercat să obţină un avantaj prin a nu permite pornirea cronometrului de joc.


Greşeală tehnică:
- Se consideră greşeală când un jucător încearcă să obţină un avantaj prin mijloace incorecte, de exemplu simularea unui fault prin cădere sau când un jucător instigă publicul împotriva arbitrului.
- Rotirea excesivă a coatelor în vederea intimidării adversarului poate fi sancţionată cu greşeală, chiar dacă în urma acţiunii nu s-a produs nici un contact.
NOTA: Continutul website-ului https://www.csufans.ro este destinat exclusiv informarii publice. Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in limita a 250 de cuvinte. In aceste cazuri, in mod obligatoriu, trebuie citata sursa informatiei, cu link catre site.

Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

Afisari: 2093

Adauga un comentariu

Numele *:


Email *:


Website :

Comentariul tau :
Cod de verificare:
->Clasament Liga Nationala de Baschet Masculin

Loc Club P
1 CSU Sibiu 42
2 U BT Cluj 41
3 CSM Oradea 39
4 SCMU Craiova 36
5 SCM Timisoara 34
6 BCM U Pitesti 34
7 Steaua Bucuresti 18
8 Dinamo Bucuresti 18


CSU Fans Magazin

CSU Fans Magazin